Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

Dania z kaczki

16 sty 2011, 15:35

byłabym wdzięczna za kilka przepisów jak zrobić kaczkę
sama podzielę się jednym który u nas się bardzo sprawdził,pomimo że mąż nie lubił mięsa z owocami :ico_oczko:


Pieczone piersi kaczki z jabłkami

2 piersi kaczki
3 jabłka
sól
pieprz
papryka słodka
olej

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą,papryką i pieprzem. Posmarować olejem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. (ja tylko przyprawione wstawiam do lodówki wieczorem lub rano)
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion.
Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st. około 1,5 godz. Co jakiś czas, mięso należy polewać sosem. Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się podpiekły.
Do tego robię też sos pieczeniowy z torebki i wrzucam do niego te jabłka co się upieką już z kaczką i sos ma wtedy lekko słodki smak,a najlepsze jabłka do kaczki to są kwaśne i twarde,najlepiej renety.


na święta robiłam kaczkę faszerowaną,przepis mam w książce kucharskiej więc też postaram się go tu wrzucić :-)

[ Dodano: 2011-01-16, 14:50 ]
napiszę jak ja zrobiłam:

Kaczka nadziewana

- kaczka ok. 1,5 kg
- 20 dag cielęciny (lub ja dałam polędwiczkę wieprzową)
- plaster słoniny (ok 5 dag) -ja dałam smalec roztopiony
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- wątróbka z kaczki
- 4 łyżki mleka
- sól,pieprz,majeranek
- kilka kwaskowych jabłek

Z kaczki odrzucamy podroby,zostawiamy tylko wątróbkę,wyjmujemy szyjkę,pozostawiając nienaruszoną skórkę,myjemy,obsuszamy,wnętrze nacieramy majerankiem i solą,odstawiamy w chłodne miejsce.

Robimy farsz: tartą bułkę zalewamy letnim mlekiem,cielęcinę,słoninę i wątróbkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę (jak ja dałam smalec to rozpuszczony wlewamy do zmielonego mięsa).Dodajemy namoczoną bułkę tartą,żółtka,przyprawy i ubitą na sztywno pianę z białek (ja dodaję jeszcze 1 jabłko starte na małych oczkach).

Naziewamy wnętrze kaczki i szyję,zszywamy lub spinamy,wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja do naczynia wlałam trochę oleju),wstawiamy do piekarnika,pieczemy w 180 stopniach ,polewając dość często wytworzonym sosem,przez godzinę lub dłużej,zależy od wielkości kaczki (ja miałam 1,5 kg kaczkę i piekłam prawie 2,5 godz.)

Gdy mięso jest miękkie,dokładamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i pieczemy w 150 stopniach odkrytą by mięso się zrumieniło a jabłka podpiekły.

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

16 sty 2011, 16:23

Piersi kaczki w aksamitnym sosie

2 piersi duzej kaczki
oliwa i maslo (pol na pol) do smazenia
sol
pieprz
ocet balsamiczny

sos: 3 lyzki smietany kremowej
3 lyzki koniaku lub brandy
drylowane wisnie z zalewy


Mieso lekko marynujemy , nacierajac sola zmieszana ze swiezo zmielonym pieprzem w proporcji pol na pol i kropiac niezbyt obficie octem balsamicznym .
odstawiamy, pod przykryciem w chlodne miejsce na godzine lub nieco dluzej.
na rozgrzanym tluszczu smazymy piersi po 10min z kazdej strony, odstawiamy .
lekko przechlodzone mieso kroimy w cienkie plastry , trzymamy pod przykryciem.
do tluszczu ze smazenia dodajemy 3 lyzki wody , zagotowujemy, drewniana lyzka zeskrobujemy zasmazony na patelni tluszcz.
do powstalego sosu kladziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy az mieso bedzie miekkie.
wykladamy za pomoca lyzki cedzakowej na wygrzany polmisek, trzymamy w cieple. do sosu dodajemy kremowa smietane, mieszamy energicznie, az sos stanie sie pulchny wrecz aksamitny dodajemy koniak lub brandy mieszamy. goracym sosem zalewamy plastry miesa , boki polmiska otaczamy wisniami. podajemy z grubym domowym makaronem lub kladzionymi kluseczkami.

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

16 sty 2011, 18:36

JoannaS brzmi apetycznie :ico_brawa_01:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

16 sty 2011, 18:43

;-) to do dzieła.

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

16 sty 2011, 18:48

skończyły mi się piersi :ico_sorki:
ale niedługo będę znowu miała całą kaczkę to na pewno zrobię :-D a ty to robiłaś?

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

16 sty 2011, 18:52

Nie.
Mam wieeelka ksiazke kucharska i spisałąm to dla Ciebie .
Ja nigdy nie robilam nic z kaczki. ;-)
Ale mysle ze jeszcze w tym msc cos zrobie.

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

16 sty 2011, 20:23

aha to fajnie :-D
na pewno wypróbuję tylko czekam na jakąś kaczkę

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

16 sty 2011, 20:29

A Ty masz od kogos czy kupujesz?

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

16 sty 2011, 20:34

A Ty masz od kogos czy kupujesz?
od kogoś albo kupuję albo dostanę za coś :-D mąż chodzi tam do jednego faceta czasem pomagać w czymś to przeważnie kaczkę dla mnie bierze bo ja uwielbiam :ico_brawa_01: jeszcze ze sklepu nie miałam kaczki,zawsze wiejska :-D

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

16 sty 2011, 20:36

aniawlkp86, to tym bardziej musi byc pyszna taka swojska :-)

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość