Poczytałam troche na necie o tym i juz sama nie wiem

Nowy znak to Wężownik, który występuje w konstelacji o tej samej nazwie. – Obecna struktura znaków zodiaku składa się z 12 konstelacji, w oparciu o system ze starożytnego Babilonu – podkreślił amerykański uczony. – Jedną z głównych zasad było to, że Słońce powinno być w gwiazdozbiorze urodzin każdej osoby, która należy do tego znaku. Jednak ze względu na zmiany orbity Ziemi w ciągu wieków, ta sytuacja teraz nie ma miejsca – powiedział.
W rezultacie, w zależności od grupy astronomów, trzeba przywrócić starożytny podział sfery niebieskiej, w zależności od położenia Słońca i dodać 13. znak zodiaku – Wężownik.
Pod nowym znakiem urodziłyby się osoby z okresu 30 listopada – 17 grudnia. Tym samym zmniejszyłaby się liczba dni kilku innych znaków, a niektórzy ludzie zmuszeni byliby do zmiany znaku.
żródło: onet.pl
Gdzie indziej przeczytałam znowu to :
Ktoś rzucił hasło, że odkryto 13-ty znak zodiaku, czyli Wężownika, a astrolodzy o tym nie wiedzą, nie uwzględniają tego i dają tym samym dowód swojej ciemnoty.
Panowie "racjonaliści", znowu wykazaliście się brakiem racjonalizmu!
Daliście się wpuścić w maliny jakiemuś astronomicznemu nieukowi i nawet tego nie zauważyliście, co jest kolejnym dowodem na to, że wasza elementarna edukacja stoi na tragicznie niskim poziomie.
Wężownik jest GWIAZDOZBIOREM ZODIAKU, a nie ZNAKIEM ZODIAKU!
Znaków zodiaku jest 12, a gwiazdozbiorów zodiaku jest 13.
źródło : astro.eco.pl