Pyszne zupy
: 09 lut 2011, 17:36
Nie wiem, czy lubicie, ale ja szczególnie zimą pożądam warzyw w przeróżnej postaci, szczególnie pasują mi wszelkiego rodzaju zupy. Podajcie jakieś sprawdzone przepisy na zupy, mogą być nasze polskie, lub z innych zakątków świata. Moją ulubioną jest włoska minestrone i oto przepis na nią:
4 porcje
1 ziemniak,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
3 gałązki natki selera,
2 cukinie,
100g grochu,
2 pory,
3 liście białej kapusty,
2 pomidory,
100g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
100g świeżych ziaren fasoli lub fasoli suszonej, uprzednio moczonej i podgotowanej,
1,5l mało osolonego rosołu na mięsie lub jarzynach,
pęczek ziół:
liść laurowy, zielona pietruszka, bazylia, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz,
1 torebka ryżu parabolicznego.
Jarzyny umyć, obrać, pokroić w kostkę. Liście kapusty przekroić na pół i pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w szóstki lub ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Podgrzać olej w szerokim rondlu, podsmażyć boczek, dusić cebulę i czosnek. W pierwszej kolejności dusić twarde jarzyny przez 5 minut, stale mieszając, po czym dodać warzywa delikatniejsze i obgotowaną fasolę. Po trzech minutach duszenia wlać rosół. Zupę zagotować, dodać ryż i pęczek ziół. Gotować na wolnym ogniu przy uchylonej pokrywce przez około 20 min., aż ryż się ugotuje.
Wyjąć zioła, doprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną pietruszką. Polecam i życzę smacznego!
4 porcje
1 ziemniak,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
3 gałązki natki selera,
2 cukinie,
100g grochu,
2 pory,
3 liście białej kapusty,
2 pomidory,
100g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
100g świeżych ziaren fasoli lub fasoli suszonej, uprzednio moczonej i podgotowanej,
1,5l mało osolonego rosołu na mięsie lub jarzynach,
pęczek ziół:
liść laurowy, zielona pietruszka, bazylia, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz,
1 torebka ryżu parabolicznego.
Jarzyny umyć, obrać, pokroić w kostkę. Liście kapusty przekroić na pół i pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w szóstki lub ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Podgrzać olej w szerokim rondlu, podsmażyć boczek, dusić cebulę i czosnek. W pierwszej kolejności dusić twarde jarzyny przez 5 minut, stale mieszając, po czym dodać warzywa delikatniejsze i obgotowaną fasolę. Po trzech minutach duszenia wlać rosół. Zupę zagotować, dodać ryż i pęczek ziół. Gotować na wolnym ogniu przy uchylonej pokrywce przez około 20 min., aż ryż się ugotuje.
Wyjąć zioła, doprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną pietruszką. Polecam i życzę smacznego!