Strona 1 z 4

Groźne bakterie w Niemczech?

: 26 maja 2011, 15:43
autor: izuś_85
Słyszałyście może o bakteriach coli które w Niemczech spowodowały śmierć ludzi?
dziś media o tym trąbią...

podobno są na surowych warzywach pochadzacych z północnej części Niemiec
specjaliści ostrzegają przed jedzeniem ogórków i pomidorów szklarniowych bo nawozy mogły być zakażone

wiecie coś więcej???

: 26 maja 2011, 15:59
autor: ramonka
Słyszałyście może o bakteriach coli które w Niemczech spowodowały śmierć ludzi?
to e-coli mogą doprowadzic do smierci? :ico_szoking:
ja mam je w moczu od 2 lat i nie moge sie pozbyc zadnymi antybiotykami :ico_placzek: wiec juz pewnie juz mi nic nie grozi :ico_noniewiem:

ale nie słyszałam :ico_sorki:

: 26 maja 2011, 16:06
autor: martaraz
No ja też nic nie słyszałam. Zresztą ja mam warzywa od teściów z hurtowni i wiem że pochodzą od Pana z Polski. Wydaje mi sie że należy myć każdy owoc i warzywo. Nawet banany trzeba myć.

: 26 maja 2011, 16:14
autor: ramonka
własnie czytałam o tym
zmarła 83 letnia kobieta na razie - owszem miała coli
ale zakładam ze ona mogłaby rownie dobrze umrzec na angine bo organizm jakby nie patrzec juz nie jest 1 młodosci i z choroba nie walczy tak jak powinien
ja kupuje owoce i warzywa na targu albo w sklepie osiedlowym - tu raczej nie sprowadzaja tego z zagranicy
a wszystkim mozna sie zarazic - przezyłam wszystkie grypy, wsciekłe krowy to i to coli przezyjemy ;-)

: 26 maja 2011, 16:18
autor: izuś_85

to e-coli mogą doprowadzic do smierci? :ico_szoking:
podobno ten patogen e coli powoduje krwawą biegunkę i uszkodzenie nerek co moze prowadzić do śmierci :ico_noniewiem:

4 osoby już zmarły i to jest potwierdzone
a podobno odnotowano ponad 400 przypadków zakażenia
w Niemczech w ciagu roku dochodzi do około 1000 takich zakażeń, ale biorac pod uwagę iż w ciągu dwóch tygodni zakaziło sie ponad 400 osób można mówić o epeidemii

troche róznica 1000 na rok a prawie połowa tej liczby w ciagu dwóch tygodni

ten patogen wykazuje pewną lekooporność na antybiotyki dlatego wydaje sie byc groźny





"Obecne ognisko wiązane jest ze szczepem znanym, jako enterokrwotoczny E. coli (EHEC). Objawy zakażenia obejmują krwawą biegunkę i skurcze żołądka. W niektórych przypadkach zakażenie może powodować chorobę zwaną zespołem mocznicy hemolitycznej (HUS), co może prowadzić do niewydolności nerek, a nawet śmierci."

Komentarz: E.coli to nie tylko niemiecki problem. Słynna była ostatnio sprawa kobiety skarżącej wrocławski szpital ASK na ulicy Dyrekcyjnej. Dziecko, dziewczynka, zmarła tam kilka tygodni po urodzeniu właśnie przez zakażenie bakteriami E.coli, do którego doszło w Szpitalu podczas pracy personelu. Problem zarażeń bakteryjnych i wirusowych będzie narastał wraz z nastaniem wysokich temperatur."

Źródło: http://hisz.rsoe.hu/alertmap/woalert_re ... -30873-DEU

źródło:http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/epide ... -niemczech

: 26 maja 2011, 16:32
autor: askra
OJ temat u nas gorący!
Wypłynął w sumie tylko kilka dni temu. Dziś w kazdych wiadomościach występuje facet zakazujący jedzenia pomidorów, sałaty i ogórków. Resztę warzyw poleca się dokłądnie myć, tak samo ręcę i przestrzegać ogólnie higieny. Kilka dni temu przeczytałam, że faktycznie w naszym miasteczku już jest ofiara...
Ale nic się nie bójcie...z tego co wiem rzadko warzywa od nas są eksportowane do Polski, bo marnie się to Polsce opłaca, są po prostu droższe, po doliczeniu tego transportu.
Nie wiem dokłądnie jaki jest zasięg występowania bakterii, ale te warzywa od nas (ja mieszkam w NRW) to raczej do was nie idą.

[ Dodano: 26-05-2011, 16:35 ]
aha dodam, ze to nie pierwszy w tym roku przypadek, że coś się dzieje z jedzeniem. W sumie tylko kilka miesięcy był problem z jajkami i mięsem świń. Ale jakoś przeżyliśmy :ico_oczko:

: 26 maja 2011, 18:24
autor: martaraz
Jeszcze niedawno była ptasia grypa teraz to :ico_sorki: :ico_sorki: trzeba po prostu na siebie uważać, dbać o higienę i wtedy jest mniejsze ryzyko.

cała rodzina siedzi w warzywach i owocach ja też miałam sklep z tymi rzeczami i wiem dobrze kiedy są nasze a kiedy zagraniczne. Wierzcie mi w chwili obecnej to idą od naszych producentów. Pomidor, ogórek, rzodkiew, sałata. Cytrusy płyna do nas tygodniami i są zabezpieczane różnymi gazami aby nie dojrzewały. A jakoś ktoś jedząc banana w dodatku pastewnego nie myśli o tym.

: 26 maja 2011, 18:25
autor: atka_1987
aha dodam, ze to nie pierwszy w tym roku przypadek, że coś się dzieje z jedzeniem. W sumie tylko kilka miesięcy był problem z jajkami i mięsem świń. Ale jakoś przeżyliśmy :ico_oczko:
dokladnie.
u mnie w regionie juz zmarla przez ta bakterie 1 osoba. ja poki co nie kupuje warzyw.

[ Dodano: 26-05-2011, 18:28 ]
Jeszcze niedawno była ptasia grypa teraz to :ico_sorki: :ico_sorki: trzeba po prostu na siebie uważać, dbać o higienę i wtedy jest mniejsze ryzyko.
tylko na ptasia grype byla szczepionka a na to nie ma nic. :( owszem caly czas trabia w tv,aby wieksza uwage opswiecic higienie.

: 26 maja 2011, 18:34
autor: askra
czasem tylko mogą pomóc antybiotki. Oczywiscie najbardziej są jak zwykle zagrożone małe dzieci i starsze osoby z kiepską odpornością.
Podobno bakteria przyszła z Hiszpanii z bio upraw...Tak dziś zostało ogłoszone.
ja poki co nie kupuje warzyw.
też już kilka dni się wstrzymuję. Dziś na obiad zjadłam warzywa z mrożonki więc na pewno pakowane ładnych parę miesięcy temu :-D

: 26 maja 2011, 19:24
autor: mal
ten patogen e coli powoduje krwawą biegunkę i uszkodzenie nerek co moze prowadzić do śmierci
wczoraj o tym czytałam w necie i włosy dęba mi stanęły :ico_szoking: :ico_sorki:

mam nadzieję że znajdą to czego szukają i to szybko ,bo niewiele trzeba aby to dziadostwo się rozpanoszyło .....