Strona 1 z 6

: 03 cze 2011, 15:19
autor: CMonikA
koktajl truskawkowy :)

: 03 cze 2011, 18:09
autor: madzens
Truskawki z bita smietana :-D
Koktaj z truskawek :-)
Z ciast to biszkopt z truskawkami i z galaretka :-) Lub ciasto kruche z truskawkami :-)

: 07 cze 2011, 07:26
autor: riterka
nie znam przepisu na tartę ale uwielbiam pierogi z truskawkami :-D

: 07 cze 2011, 11:40
autor: kwiatunio
z truskawek to ja lubię chłodnik z makaronem wstążki :ico_sorki:

: 07 cze 2011, 12:07
autor: JoannaS
makaron z truskawkami

: 20 cze 2011, 12:14
autor: elipsa
ja polecam kopiec kreta classic ale z truskawkami zamiast bananów :)
robiłam i polecam jest pyszny :)
Obrazek

: 20 cze 2011, 20:55
autor: majka2183
pierogi z truskawkami to jest bomba :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Re: Truskawkowe przepisy

: 07 lut 2013, 00:24
autor: amanda
Uwielbiam pierogi z truskawkami, albo makaron z truskawkami. Zawsze dodaję do nich na wierzch kapkę syropu truskawkowego, pycha :-)

Re: Truskawkowe przepisy

: 17 lut 2013, 18:59
autor: FitBabeczka
To ja teraz nabrałam wielkiej ochoty na pierogi z truskawkami :)

Re: Truskawkowe przepisy

: 18 lut 2013, 12:02
autor: angeloo
A ja polecam zrobić Kopiec kreta z truskawkami zamiast bananów! :) Jest pyszny!! Na pomysł trafiłam u Pani Tereski, na jej blogu. Podaję przepis:
W opakowaniu Kopca Kreta znajdują się 3 saszetki: mieszanka do wypieku ciasta, mieszanka do sporządzenia masy oraz płatki czekoladowe. Kopiec będę piekła w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, ale oczywiście można wysmarować formę tłuszczem i oprószyć mąką.

Składniki już przygotowane, więc zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję mieszankę do ciasta, dodaję miękką margarynę, jaja i mleko. Wszystko miksuję najpierw na niskich, a następnie na wysokich obrotach około 3 minut tak, żeby masa była zupełnie jednolita i nie miała żadnych grudek. Ciasto przekładam do tortownicy, równomiernie rozkładam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika, wyjmuję z tortownicy i usuwam papier do pieczenia. Po ostygnięciu ciasta nacinam je nożem na głębokość ok. 0,5 cm i ok. 1 cm od brzegu. Teraz łyżką wydrążam środek ciasta. Okruchy przekładam do miseczki.

Do nasączenia ciasta przygotowuję poncz . Do ½ szklanki wody wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję łyżkę cukru i dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia się cukru. Po nasączeniu na ciasto układam pokrojone na pół truskawki.

Została mi do przygotowania jeszcze masa. Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno. Do drugiej miski wlewam letnią wodę, wsypuję mieszankę do masy i miksuję przez pół minuty. Mieszankę przekładam do ubitej śmietany i delikatnie mieszam, a następnie dosypuję stopniowo płatki czekoladowe. Gotową masę układam na truskawkach i formuję kształt kopuły zostawiając jeden centymetr od brzegu ciasta. Okruchy ciasta które zostały mi z wydrążenia środka ciasta kruszę na drobne części, a następnie wierzch ciasta posypuję nimi równomiernie tak, aby przykryć całą masę. Gotowe ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki.