: 03 cze 2011, 15:19
koktajl truskawkowy :)
Kobiece forum o tematyce: Ciąża, Dziecko, Rodzice, Kulinarne, Moda, Uroda
https://naobcasach.pl/
W opakowaniu Kopca Kreta znajdują się 3 saszetki: mieszanka do wypieku ciasta, mieszanka do sporządzenia masy oraz płatki czekoladowe. Kopiec będę piekła w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, ale oczywiście można wysmarować formę tłuszczem i oprószyć mąką.
Składniki już przygotowane, więc zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję mieszankę do ciasta, dodaję miękką margarynę, jaja i mleko. Wszystko miksuję najpierw na niskich, a następnie na wysokich obrotach około 3 minut tak, żeby masa była zupełnie jednolita i nie miała żadnych grudek. Ciasto przekładam do tortownicy, równomiernie rozkładam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika, wyjmuję z tortownicy i usuwam papier do pieczenia. Po ostygnięciu ciasta nacinam je nożem na głębokość ok. 0,5 cm i ok. 1 cm od brzegu. Teraz łyżką wydrążam środek ciasta. Okruchy przekładam do miseczki.
Do nasączenia ciasta przygotowuję poncz . Do ½ szklanki wody wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję łyżkę cukru i dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia się cukru. Po nasączeniu na ciasto układam pokrojone na pół truskawki.
Została mi do przygotowania jeszcze masa. Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno. Do drugiej miski wlewam letnią wodę, wsypuję mieszankę do masy i miksuję przez pół minuty. Mieszankę przekładam do ubitej śmietany i delikatnie mieszam, a następnie dosypuję stopniowo płatki czekoladowe. Gotową masę układam na truskawkach i formuję kształt kopuły zostawiając jeden centymetr od brzegu ciasta. Okruchy ciasta które zostały mi z wydrążenia środka ciasta kruszę na drobne części, a następnie wierzch ciasta posypuję nimi równomiernie tak, aby przykryć całą masę. Gotowe ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki.