Strona 1 z 1

Ziemniaki, ryż, kasza-dodatki do mięs na milion sposobów

: 15 cze 2011, 09:56
autor: izuś_85
Hej nie widze tu takiego tematu, wiec proponujcie dodatki do mięska w postaci ziemniaków, ryżu, kasz na różne sposoby, czasem trzeba jakiejś weny a pomysłu brak na coś niebanalnego

wczoraj robiłąm i wyszło pyyyycha


Ziemniaczki zapiekane z ziołami


1,5-2kg ziemniaków młodych
pół szklanki oleju słonecznikowego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
tymianek, zioła prowansalskie, rozmaryn wg uznania

sos:
jogurt naturalny duży kubek 400g
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

młode ziemniaki umyć szczoteczką, usuwajac luźną skórkę, wykroić oczka
duze przeciać na cząstki
małe delikatnie naciać skórkę robiąc krzyżyk :ico_oczko:
wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, nie solić i wstawić na gaz
gotować ok 10 minut od momentu zagotowania :ico_oczko:

do szklanki wlac olej, zioła i wcisnac czosnek
ziemniaki odcedzić na durszlaku i wrzucić z powrotem do gara, wlac olej i przyprawy, dokłądnie wymieszać, aby ziemniaki były pokryte dokąłdnie olejem
wysypać na balchę, wygrzebać tez ten olej z garnka
posolic dosc obficie najlepiej gruboziarnista solą morską, popieprzyc
i wstawic do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 40 minut

powinny się dosć mocno zrumienić

w tym czasie zrobic sos jogurtowy
do miski wrzucić łyżkę majonezu, rozmieszac go z solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i dodać jogurt, całosć utzreć na jednolitą masę


sosem polewać gorące ziemniaczki, pasują do wszystkich mięs i ryb z grilla
smacznegoooo :ico_oczko:

[ Dodano: 15-06-2011, 10:05 ]
Ryż na sposób chiński (do sajgonek)

4 torebki ryżu białego
1 por (lub cebula jak najdzie o 3 w nocy)
olej
imbir, wegeta/sól, curry, odrobina kurkumy, chilli, pieprz cayenne

ryż obgotowac 10-15 minut w osolonym wrzątku
odcedzić

w wysokiej patelni na oleju podsmażyć pokrojonego w dosc duże krążki pora
(oleju musi być dosc duzo aby pokrył cały ryż ja wlewam tyle zeby zimny jeszcze pokrył cała powierzchnię patelni)
podczas smażenia dodać wszytskie przyprawy i wysypany z torebek ryż
wymieszać i smazyć tak jeszcze około 5 minut, do uzyskania odpowiedniej miękkosci
(mój mąz woli taki nierozgotowany ryż wiec jemu ściągam wcześniej)

do przygotowania tego ryżu mozna użyć również mieszanki merchew-groszek, albo pieczarek z cebulką, kto co lubi

robię taki ryż do udek z kurczaka na ostro
i do sajgonek

: 27 mar 2012, 00:16
autor: Natka13
Kocham ziemniaki więc pewnie wykorzystam :D
Ja kiedyś w drodze do KRakowa a knajpie w Antolce jadłam coś pysznego (swoją drogą super jedzenie mają), a mianowicie ziemniaczki po krakowsku. przepisu dac nie chcieli, ale domyslam sie ze samoze były na głębszym oleju z cebulą i czosnkiem, pieprzem i solą. Dokładne jak nie wiem, ale jakby ktoś znał taki przepis to prosze opodanie....

: 30 mar 2012, 11:10
autor: Dobramama
Ja ostatnio mam taki patent na kaszę (np. pęczak, quinoa), że biorę kawałek mięsa, np. filetu z indyka Samo Dobro to tak z 500g (czyli 1 tacka) /4 porcje i zalewam wodą tak do 1/2 wysokości. Gotuję z pokrojoną w małą kosteczkę włoszczyzną i z tego robię sos do kaszy. Nie potrzeba żadnej kostki rosołowej, ani wywaru z niezdrowych kości, wychodzi pyszne, zdrowe, aromatyczne danie, które można dać też dzieciom. Czasami też z warzyw robię sałatkę jarzynową z majonezem, a samego indyka wyjmuję i mieszam z kaszą, surowym masełkiem i zblanszowanymi liśćmi świeżego szpinaku. Posypuję tartym parmezanem, albo innym twardym serem i mam danie premium:)

: 30 mar 2012, 20:58
autor: margolcia01
Kasza gryczana ze szparagami, krewetkami i serem białym
z aromatycznym suszonym grzybkiem
około 25 g (1/2 szklanki) suszonych podgrzybków lub prawdziwków
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
20 krewetek (mrożonych, różowych czyli gotowanych)
1 pęczek białych szparagów (około 1/2 kg, 10 sztuk)
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1/4 cebuli, posiekanej w kosteczkę
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki rozdrobnionego czerwonego pieprzu
szczypta startej skórki z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
100 g białego twarożku (śmietankowego, półtłustego)
Grzyby opłukać pod bieżącą wodą i moczyć w chłodnej wodzie przez około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Kaszę gryczaną gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 - 18 minut, odcedzić, woreczek opłukać zimną wodą. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Szparagi opłukać, ułamać zdrewniałe końcówki (lub odciąć nożem około 4 cm od końca), obrać obieraczką do warzyw na całej długości. Pokroić na 4 cm kawałki, ułożyć w koszyczku lub naczyniu do gotowania na parze, na wierzch położyć odsączone grzyby. Koszyczek przykryć i gotować przez około 8 - 10 minut, aż szparagi będą miękkie, ale jeszcze jędrne. Ugotowane grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i na małym ogniu dusić czosnek i cebulkę przez około 4 minuty, nie rumieniąc. Dodać krewetki oraz grzyby, oprószyć solą i smażyć przez około 2 minuty, lekko rumieniąc krewetki z dwóch stron. Dodać kaszę gryczaną, natkę pietruszki, czerwony pieprz i skórkę z cytryny. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty, lekko rumieniąc kaszę. Dodać szparagi, wlać 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Wyłożyć na talerze, każdą porcję polać dodatkową łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Posypać białym serem i od razu podawać.

polecam :)
link usunięty przez obsługę forum