Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

powrót do pracy po urlopie wychowawczym

14 sie 2011, 19:25

Witam,15 września kończy mi się urlop wychowawczy i muszę się stawić do pracy.I tu nasuwa mi się kilka pytań...
-czy muszę złożyć wniosek u pracodawcy o powrót do pracy?
-ile wcześniej trzeba taki wniosek złożyć?
-i jak ma on brzmieć...może macie jakieś gotowe wzory,bo ja się niestety nie natknęłam na żaden w internecie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie

mal
Wodzu
Wodzu

14 sie 2011, 19:49

Zulcia, wniosek piszesz sama i musisz pracodawcę powiadomić na piśmie co najmniej na 30 dni przed podjęciem pracy

co mówi kodeks pracy a konkretnie dział ósmy
uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem
Art. 186.. Pracownik może zrezygnować z urlopu wychowawczego:
1) w każdym czasie - za zgodą pracodawcy,
2) po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy - najpóźniej na 30 dni przed terminem
zamierzonego podjęcia pracy.
Art. 186. Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu wychowawczego do
pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.
Art. 186. Okres urlopu wychowawczego, w dniu jego zakończenia, wlicza się do okresu
zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
a wniosek na pewno pomoże napisać kadrowa ;)
także proponuję zadzwonić i powiadomić ich że tak zrobisz :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 sie 2011, 20:14

mal, dzięki za odpowiedź :-)

wstępnie rozmawiałam z szefową,kadrowej nie mamy,bo to mała firma,łącznie ze mną zatrudnia 4 osoby.

gdzieś wyczytałam,że nie muszę składać wniosku,bo nie przerywam urlopu,tylko wracam po jego zakonczeniu,ale nie jestem pewna :ico_olaboga:

szefowa wyjechała i wraca dopiero pod koniec sierpnia.

mal
Wodzu
Wodzu

14 sie 2011, 20:19

pracodawca musi wiedzieć że ty chcesz wrócić do pracy ,nie można ot tak sobie po prostu któregoś dnia wejść i powiedzieć dzień dobry wróciłam :ico_haha_01:
skoro wcześnie rozmawiałaś z szefową to znasz jej zdanie :ico_oczko: i na pewno jakoś się umówiłyście :ico_oczko: a forma wniosku to może być jedynie formalnością

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 sie 2011, 21:49

umówiłam się na 29,ale pojadę we wtorek i tak czy inaczej położę jej na biurku wniosek o powrót :ico_oczko:

tylko nie wiem jakiej treści to ma być :ico_wstydzioch: żeby sensownie brzmiało,a w necie nie ma wzorów...albo ja źle szukam

mal
Wodzu
Wodzu

15 sie 2011, 10:33

np :ico_oczko:

Zwracam się z prośbą do Pani ......o przywrócenie mnie do pracy ,urlop wychowawczy na dziecko ......kończy mi się z dniem ...... ,pracę na stanowisku..... pragnę podjąć od dnia.......
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby .

oczywiście muszą być podane twoje dane ,data i miejscowość ,do kogo prośba jest kierowana i pełny adres firmy i podpis twój na końcu :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 sie 2011, 14:07

mal, dziękuję :-)

Żaba
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

15 sie 2011, 21:16

wstępnie rozmawiałam z szefową
umówiłam się na 29
Zulcia, wydaje mi się, że sama sobie odpowiedziałaś. Skoro już się umówiłaś z szefową i ona chce cię z powrotem to nie ma sensu takiego wniosku wystawiać. Chyba, że szefowa jest "dziwna" i brak wniosku może wykorzystać przeciwko tobie.

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 sie 2011, 23:56

Skoro już się umówiłaś z szefową i ona chce cię z powrotem
tego nie wiem,bo na moje miejsce jest zatrudniona dziewczyna
Chyba, że szefowa jest "dziwna" i brak wniosku może wykorzystać przeciwko tobie.
i dlatego wolę go napisać...na tzw. wszelki wypadek

mal
Wodzu
Wodzu

16 sie 2011, 08:34

tego nie wiem,bo na moje miejsce jest zatrudniona dziewczyna
właśnie dlatego musi być czarno na białym że wracasz do pracy ,bo może się okazać że owszem przyjmie cię bo musi ale tylko na miesiąc i to z wypowiedzeniem ,czego oczywiście nie życzę tobie :ico_sorki:

Wróć do „Prawo, praca i polityka”