JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Co można zamrażać ?

01 gru 2011, 21:00

Witam.

Mam pytanko co zamrażacie z jedzenia?

Ja niedawno zaczęłam zamrażać, małe porcje dla mnie lecza, bigosu, gołąbki.
Kolezanka z innego watku zapytała czy makaron i ryz tez mroże.

I tak sie zastanawiam czy np. zrobiłyscie jakies danie z ryzem lub makaronem i zamroziłyście ?
Da sie zamrozic to ? i jak taki ryz czy makaron po rozmrożeniu? tylko podgrzac to danie ?

lilo

01 gru 2011, 21:57

JoannaS, takie pytanie powinno być chyba na kuchni :ico_oczko:
Takie przyzwyczajenie "zawodowe" :ico_oczko:

Co do mrożenia makaronu czy ryżu to raczej nie powinno się ze względów smakowych głównie, widać że nie oglądasz Kuchennych Rewolucji :ico_oczko:

[ Dodano: 01-12-2011, 21:00 ]
A Ty pytałaś czy w daniu można je mrozić - gołąbki z ryżem w środku jak najbardziej ale w sosie już nie bardzo bo się rozklei, podobnie jak makaron.

Ja gotowych dań mało mrożę, bo nie gotuję dużych ilości i wszystko zjadamy na bieżąco :ico_oczko:

CMonikA
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5781
Rejestracja: 11 mar 2007, 12:51

01 gru 2011, 22:11

JoannaS, jeżeli chodzi o mrożenie, to ja mrożę wszystko, no makaronu nie mroziłam, ale gołąbki nawet i już w sosie, czy mięsko- np. zrazy w sosie czemu nie :) Można nawet mrozić ciasta i tory :)potem po wyjęciu i rozmrożeniu są jak świeże :-)

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5060
Rejestracja: 19 cze 2011, 12:02

01 gru 2011, 22:13

Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni :-D

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

01 gru 2011, 22:24

widać że nie oglądasz Kuchennych Rewolucji
ogladam, ale nie pamietam tego odcinka :-)
Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni
tez tak robilam zima jak mieszkalam sama z małymi chorymi dziecmi. i fakt swiezutki byl. :-)

CMonikA, kolezanka moja mrozila ciasta i nawet dobre byly.
Fakt ryz jest w gołabkach a je mroże. :-)

CMonikA
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5781
Rejestracja: 11 mar 2007, 12:51

01 gru 2011, 22:24

Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni :-D
własnie- zapomnialam dodac -chleb też mroże, szczególnie w dni kiedy sklepy pozamykane, czyli na święta, rano wyjmuję i jak rozmarznie jest jak świeży

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

01 gru 2011, 22:25

JoannaS, takie pytanie powinno być chyba na kuchni
mam zawsze problem gdzie co wcisnac ;-)

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5842
Rejestracja: 07 mar 2007, 15:44

01 gru 2011, 22:42

Ja ciasta i torty mrożę, małe porcyjki, w sam raz jak mnie przyciśnie :ico_oczko:
A ryżu nie mroziłam, ale przypomniało mi się,że są w sklepach takie gotowe danka z ryżem, Sti... coś tam. Chyba do mikrofalki.

CMonikA
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5781
Rejestracja: 11 mar 2007, 12:51

01 gru 2011, 22:47

ale przypomniało mi się,że są w sklepach takie gotowe danka z ryżem, Sti... coś tam. Chyba do mikrofalki.
tak są :D i bardzo pyszne, nawet zwykłe risotto widzialam mrożone

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

02 gru 2011, 18:15

Ja niedawno zaczęłam zamrażać, małe porcje dla mnie lecza, bigosu, gołąbki.
tego nie mrożę za bardzo bo mi wtedy nie smakuje,wolę zagotować w słoikach i jest lepsze :ico_oczko:

makaron i ryż nie mroziłam nigdy, ale bratowa A mrozi czasami i właśnie nieugotowany :ico_sorki:

za to uszka zawsze surowe mroziłam żeby na święta były lub surowe pierogi :-)

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość