Strona 1 z 1

Łazanki

: 18 gru 2011, 23:37
autor: misia81
Dziewczynki kochane jak najłatwiej zrobić łazanki? ugotować kapuste,a ile ja gotować? wycisnąc aby nie była kwaśna,dodać podsmażone pieczarki,kieubase i co dalej? czym doprawić do smaku? nigdy nie robiłam łazanek a mężowi się zachciało i chciałam dla niego je zrobić :ico_sorki:

: 19 gru 2011, 01:18
autor: elibell
250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało)
500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
2 cebule
10-12 pieczarek
laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska)
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz, kminek, chili


Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.
Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.

[ Dodano: 19-12-2011, 00:21 ]
"Łazanki z kapustą

Składniki: 250 g mąki, cebula 3 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, główka kapusty,

Przygotowanie: 40 min

Kapustę drobno siekamy, gotujemy i odsączamy z wody.. Drobno posiekaną cebulę rumienimy na maśle, dodać kapustę, sól i pieprz. Dusimy całość ok. 15 minut pod przykryciem. Zagniatamy twarde ciasto, cienko je rozwałkowujemy, a gdy przeschnie, kroimy na łazanki. Gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy, mieszamy z masłem. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy warstwami łazanki i kapustę, obkładamy plasterkami ma­sła. Całość zapiekamy w piekarniku.

Rada: Do kapusty można dodać posiekane ugotowane grzyby lub posiekane jaj­ka ugotowane na twardo.




Łazanki tradycyjne

Składniki: 10 dag mąki, 1 jajko, 2 łyżki wody, sól

Mąkę przesiewamy, zagniatamy z jajkiem i wodą, dodajemy sól i wyrabiamy twarde ciasto. Ciasto dzielimy na części. Bardzo je rozwałkowujemy i po­zostawić do przeschnięcia. Ciasto posypujemy mąką, przekrajamy na pół, zwijamy w szeroki rulon, kroimy w paski szerokości 1 cm. Paski kroimy w poprzek w kwadraciki lub w romby o boku 1 cm. Na koniec gotujemy je w osolonej wrzącej wodzie do czasu aż wypłyną na wierzch.



Łazanki zapiekane z kapustą lub serem

Ciasto: 40 dag mąki, 2-3 jajka, sól, 6-8 łyżek wody;
Nadzienie: 40 dag białego sera (twarogu), 1-2 żółtka, sól; tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie: 90min

Przyrządzamy ciasto. Mieszamy je z nadzieniem. Przyrządzamy nadzienie: ser mielimy, dodajemy żółtka, sól, całość ucieramy. Nadzienie powinno być gęste. Ugotowane łazanki mieszamy z serem. Wkładamy do niskiego rondla wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy 30-40 minut.
Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjmujemy, okrajamy boki zapiekanki nożem, wykładamy na półmisek. Podawajmy z masłem, sosami grzybowym lub pomidorowym.




Łazanki zapiekane z szynką lub kiełbasą

Ciasto: 40 dag mąki, 2-3 jajka, sól, 6-8 łyżek wody;
Nadzienie: 25 dag szynki lub kiełbasy (mogą być okrawki z wędlin); tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie: 60min

Przyrządzamy łazanki. Szynkę lub kiełbasę mielimy. Ugotowane łazanki mieszamy z szynką lub kiełbasą. Wkładamy do rondla wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy 30-40 minut. Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjmujemy, okrajamy boki zapiekanki nożem, wykładamy na półmisek. Podawajmy z surówką z warzyw lub sosem pomidorowym.




Łazanki zapiekane z makiem

Skaldniki
25 dag maku, cukier lub miód, 5 dag orzechów, 5 dag rodzynków, 2 dag skórki pomarańczowej; ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 6 łyżek wody, sól; masło i tarta bułka do formy, cukier puder do posypania

Przygotowanie: 90min

Mak sparzamy wrzącą wodą, nakrywamy i trzymamy na małym ogniu tak długo w wodzie, aż da się rozcierać w palcach. Mak odcedzamy przez gęste sito, dokładnie odsączamy, przepuszczamy przez maszynkę z gęstą siatką. Dodajemy cukier lub miód, rozdrob­nione orzechy, opłukane i sparzone rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową. Przyrządzamy łazanki. Ugotowane łazanki mieszamy z masłem. Rondel lub naczynie ognioodporne smarujemy masłem, posy­pujemy tartą bułką, układamy warstwami łazanki i mak, przykrywamy łazankami, wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po zapieczeniu wykładamy na okrągły półmisek, z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Oddzielnie możemy podać sos waniliowy"


źródło: internet

misia masz do wyboru hihihihi, mnie te z makiem jeszcze kusza, moze na swieta zrobię?

: 19 gru 2011, 14:36
autor: misia81
elibell, dziękuję dokładnie wypisałas mi co mam robić ide się za to zabierać punkik ode mnie :ico_oczko:

: 21 gru 2011, 20:01
autor: NowaSejana
moja mama robi lazanki z kapusta kiszona i mielonym...
a ja sama robie z biala kapusta i boczkiem i sa pyychaaa :ico_haha_02:

: 30 gru 2011, 16:25
autor: misia81
zrobiłam tamtego dnia łazanki mąż był wniebowzięty :-D

[ Dodano: 30-12-2011, 15:25 ]
moja mama robi lazanki z kapusta kiszona i mielonym...
a ja sama robie z biala kapusta i boczkiem i sa pyychaaa
oo widzisz nawet nie widziałam,że mozna i tak zrobic :-)