NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

Ciasta dla poczatkujacych

10 sty 2012, 17:16

W koncu moj piekarnik dziala :-D i na dobre zabralam sie za pieczenie :ico_oczko:
Chcialabym zeby w tym temacie pojawily sie proste przepisy na ciasta, bo moze nie jestem jedyna, ktora mam malo czasu i sie uczy...
fotki pozyczone :ico_oczko:

Moje dwa wyprobowane przepisy:

Ciasto Z Owocami W Pare Minut
Obrazek

SKŁADNIKI:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 7-8 łyżek oleju
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat lub cukier waniliowy
- owoce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski , dodajemy cukier,mieszamy ,dodajemy 7 -8 łyzek oleju ,3 jajka i olejek. Mieszamy wszystko łyżką, żeby składniki się połączyły (nie trzeba nic ucierać , wystarczy dobrze wymieszać),wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypana bułką tartą blachę ,układamy owoce i do piekarnika na 160 st. (u mnie pieklo sie 30minut) Ciasto powinno się pięknie zezłocić na wierzchu i przejść pozytywnie "próbę patyczkową". Ciasto przed podaniem mozna opruszyc z wierzchu odrobiną cukru pudru. Podane składniki wystarczają na małą tortownicę, na większą albo na blachę trzeba liczyć x 2.


Babka waniliowa
Obrazek

Składniki:

3 jajka
120 g cukru
150 g masła
60 g budyniu waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę stopniowo dodając żółtka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, ziarnkami wanilii i budyniem, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy łopatki.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułka tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i oprószyć cukrem pudrem.

:ico_oczko:
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 14:17 przez NowaSejana, łącznie zmieniany 2 razy.

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

11 sty 2012, 09:31

NowaSejana, wątek dla mnie hihi. Sejana wstawiaj też fotki :ico_sorki:

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

11 sty 2012, 13:57

JoannaS, gotowe :ico_oczko:
ja wlasnie sie zabieram za zrobienie Smietanowca z owocami, jak sie uda dodam przepis... :-D
Moze Ty tez masz jakies ciekawe przepisy??

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5060
Rejestracja: 19 cze 2011, 12:02

11 sty 2012, 14:08

Ja podam przepis na prościutki biszkopt :-) Na to wystarczy krem z torebki nałożyć, na to owoce i pokryć galaretką z 2 saszetek ;-)

Biszkopt

4 jajka
18 dag cukru
14 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i dalej ubijać mikserem przez ok. 4-5 min.
Dodać żółtka i dalej miksować ok. 1 min.
Dodać stopniowo mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.

Piec w 180 stopniach.
Ok. 15 minut.

Przed nałożeniem kremu najlepiej nasączyć go sokiem z puszki z owoców ;-)

[ Dodano: 11-01-2012, 13:16 ]
Szybkie, kruche z jabłkami (pyszne również z jagodami)

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny -> roztopić
3 całe jajka lub 4 małe
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Ciasto:
Wszystko wymieszać i zagnieść.
Podzielić na 2 części, przełożyć jabłkami.

Masa jabłkowa:
Ok. 1kg jabłek zetrzeć na grubym oczku. Zasypać cynamonem. Odczekać chwilkę.
nakładać na ciasto odciskając w dłoniach sok.

Ciasto będzie konsystencji lekko klejącej.
Górę nakładać w mniejszych kawałkach rozgniatając na płasko w dłoniach. Tak jak robi się posypkę w drożdżowych ciastach :-)

Przepis odpowiedni zarówno na dużą blaszkę, jak i na tortownicę z dziurką ;-)

Piec w 200 stopniach.
Po 30 minutach nakłuć patyczkiem czy ciasto jest surowe i odpowiednio dłużej je potrzymać.

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

11 sty 2012, 14:19

Mad., :ico_sorki: :ico_sorki: wielkie dzieki, wlasnie ostatnio szukalam przepisu na biszkopt :ico_sorki: :ico_sorki: a to kruche z jablkami napewno wyprobuje :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

lilo

11 sty 2012, 14:21

Papuga

Składniki:

* 1 margaryna (masło)
* 6 jaj
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju

oraz:

* 1 kisiel cytrynowy
* 1 kisiel wiśniowy
* 1 łyżka kakao
* 1/2 szklanki suchego maku

Margarynę, 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z pozostałym ciastem. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać.

Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w formie okrągłej, z kominkiem o średnicy 23cm.

Proste i smaczne

Obrazek



Tutaj jest przepis na prostego Murzynka http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=3527
A tutaj Wiewiórka - też proste ciasto http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopi ... 04#5209804

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5060
Rejestracja: 19 cze 2011, 12:02

11 sty 2012, 14:39

Sernik królewski

Obrazek

Ciemna masa:
1 kostka margaryny -> roztopić
1 szkl. cukru
3 żółtka
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
Wszystko razem ugnieść. Podzielić na 2 kulki. Zawinąć w woreczek czy sreberko i włożyć do zamrażarki na czas robienia masy serowej.

Masa serowa:
1kg mielonego sera (najlepszy z Dr. Oetkera)
1,5 szklanki cukru
15 dag masła -> roztopić
1 sernix lub mały budyń bez cukru (biały)
2 żółtka,
cukier waniliowy
bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy)
3 białka (zostały z robienia ciemnej masy)

Wykonanie:
Do sera dodać cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Wymieszać, a potem pomóc sobie mikserem ;-) Dodać żółtka i zmiksować chwilę.
Dodać bakalie. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zasypać lekko mąką.
Ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Całość delikatnie mieszać łyżką.

Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub skorzystać z papieru do pieczenia.

Wyjąć z zamrażarki jedną kulkę ciemnej masy.
Kroić sobie na kawałki i zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Przełożyć masą serową.
Na wierzch zetrzeć drugą kulkę ciemnej masy.

Piec około 40 minut.
Piekę zawsze 30 minut w 200 stopniach.
Potem zmniejszam na 180.
Na koniec sprawdzić patyczkiem.
Nie wyjmować od razu z piekarnika. Niech sobie posiedzi tam w ciepełku z 15-20 minut.
Nie martwić się, że opadł. Każdy sernik opada ;-)

Przepis na dużą blaszkę.

NowaSejana
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5095
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:03

11 sty 2012, 16:09

smietanowiec mi sie nie udal :ico_zly: :ico_zly: masa nie zgestniala, a galaretka sie w srodku rozpuscila :ico_zly: :ico_zly:
heh teraz musze myslec co innego zrobic :ico_zly: :ico_zly:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

11 sty 2012, 17:15

mam sporo przepisów na cista dla początkujących, niestety bez zdjeć. Czy chcecie takie?

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5060
Rejestracja: 19 cze 2011, 12:02

11 sty 2012, 17:30

surtsey, pewnie że tak. Poszperaj w google może znajdziesz coś podobnego wizualnie by wiedzieć do czego dążyć :-) i wklej fotkę.

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość