W koncu moj piekarnik dziala i na dobre zabralam sie za pieczenie
Chcialabym zeby w tym temacie pojawily sie proste przepisy na ciasta, bo moze nie jestem jedyna, ktora mam malo czasu i sie uczy...
fotki pozyczone
Moje dwa wyprobowane przepisy:
Ciasto Z Owocami W Pare Minut
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 7-8 łyżek oleju
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat lub cukier waniliowy
- owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski , dodajemy cukier,mieszamy ,dodajemy 7 -8 łyzek oleju ,3 jajka i olejek. Mieszamy wszystko łyżką, żeby składniki się połączyły (nie trzeba nic ucierać , wystarczy dobrze wymieszać),wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypana bułką tartą blachę ,układamy owoce i do piekarnika na 160 st. (u mnie pieklo sie 30minut) Ciasto powinno się pięknie zezłocić na wierzchu i przejść pozytywnie "próbę patyczkową". Ciasto przed podaniem mozna opruszyc z wierzchu odrobiną cukru pudru. Podane składniki wystarczają na małą tortownicę, na większą albo na blachę trzeba liczyć x 2.
Babka waniliowa
Składniki:
3 jajka
120 g cukru
150 g masła
60 g budyniu waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę stopniowo dodając żółtka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, ziarnkami wanilii i budyniem, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy łopatki.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułka tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i oprószyć cukrem pudrem.