Moim ulubionym nie będzie (piekłam pierwszy raz) ale z kolei moi rodzice się zachwycają

SKŁADNIKI
Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 galaretki cytrynowe
25 dkg sera białego mielonego
0,5 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa:
10 dkg wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dżem brzoskwiniowy - pół słoika
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mikser ustawiamy na najniższą moc i dodajemy po 1 żółtku, na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy. Kroimy na pół.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Jak zacznie gęstnieć ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Dodajemy ser do galaretki, mieszamy chwilę mikserem, następnie masę serową dodajemy do śmietany i mieszamy na najniższych obrotach. Wykładamy na spód biszkoptu, dociskamy drugą częścią biszkoptu.
Posypka kokosowa:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoty kolor. Studzimy.
Wierzch biszkoptu smarujemy cienko dżemem, przykrywamy usmażonym kokosem.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

