Truskawkowa Stefanka
: 18 lut 2012, 18:09
Fajne ciasto - bardzo proste, raczej nic nie może tu nie wyjść
A super wygląda i jest smaczne, nawet zdaniem mojego wybrednego męża
Biszkopt:
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka i olej, lekko zmiksować. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 st. na jasno złoty kolor.
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
herbatniki ok. 100g
2 galaretki truskawkowe
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem (ja wzięłam pół słoika, bo obawiałam się że całość będzie za słodka i nam ta ilość odpowiada). Na dżem wyłożyć ciepłą masę a na niej ułożyć herbatniki. Ostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, jak będą tężeć wyłożyć na herbatniki.
Ostawić do całkowitego stężenia.
Można kroić od razu a najlepszy tradycyjnie następnego dnia - jak biszkopt i herbatniki zmiękną
Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
A super wygląda i jest smaczne, nawet zdaniem mojego wybrednego męża
Biszkopt:
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka i olej, lekko zmiksować. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 st. na jasno złoty kolor.
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
herbatniki ok. 100g
2 galaretki truskawkowe
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem (ja wzięłam pół słoika, bo obawiałam się że całość będzie za słodka i nam ta ilość odpowiada). Na dżem wyłożyć ciepłą masę a na niej ułożyć herbatniki. Ostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, jak będą tężeć wyłożyć na herbatniki.
Ostawić do całkowitego stężenia.
Można kroić od razu a najlepszy tradycyjnie następnego dnia - jak biszkopt i herbatniki zmiękną
Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!