Awatar użytkownika
babe_boom
4000 - letni staruszek
Posty: 4341
Rejestracja: 12 mar 2007, 17:58

SERNIKI

30 kwie 2007, 10:32

z kratką

Ciasto: 20 dag mąki, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 1 jajko, 2-3 łyżki śmietany, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko do smarowania wierzchu

Masa serowa: 2x 500g Turek serek do wypieków, 4 jajka, 1/3szklanki kaszy manny, 5 dag skórki z pomarańczy, 5 dag rodzynek, 3/4 szklanki cukru, 10 dag masła

PRZYGOTOWANIE
Ciasto: jajka rozmącić ze śmietaną, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekac z masłem, dodać resztę składników.
Zagnieść ciasto, 2/3 ciasta wywałkować i wyłożyć na tortownicy (średnica24) podpiec przez 20 minut w temp. 180stopni

Masa serowa: masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, cukier i ser. Ubić pianę z białek włożyć do masy serowej, dodać skórkę z pomarańczy, rodzynki, kasze manną.

Wszystko dokładnie wymieszać i położyć na lekko podpieczone ciasto.

Z wierzchu przybrać sernik kratką zrobioną z reszty ciasta półkruchego. Dodać do ciasta kakao i kształtować wałeczki o średnicy pół centymetra. Posmarować kratkę rozmąconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 70 minut w 180 stopni.

Smacznego

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

05 maja 2007, 18:54

ale wygląda pysznie mniammmm
podrzucam przepis mojej koleżanki na:

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:
½ kg mąki
1 masło
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
½ szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażalnika.

Ser:
½ kg sera
1 jajko
½ rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki cukru zwykłego
Wszystko razem wymieszać.

¾ ciasta zamrożonego zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na ciasto wyłożyć ser.
Na ser położyć pokrojone brzoskwinie (1 puszka)
Ubić pianę z białek (6 sztuk), pod koniec ubijania dodać1 szklankę cukru.Na brzoskwinie położyć pianę. Na pianę zetrzeć pozostałe ciasto. Upiec ok. 40 min w tem 180 C

Awatar użytkownika
ruda
Maniak forumowy
Maniak forumowy
Posty: 311
Rejestracja: 07 mar 2007, 15:50

13 lis 2007, 22:51

Pod sernik też można podciągnąc choć bez pieczenia:
DOMEK:
4-5 paczek zwykłych herbatników
70 dkg sera białego mielonego
szklanka cukru pudru
zapach cytrynowy
kakao
1/2 kostki margaryny
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Zmiksować ser z margaryną, cukrem pudrem, zapachem cytrynowym. POdzielic na dwie cześci i do jednej dodac kakao - zmiksować. Rozłożyc herbatniki po trzy w szeregu i jakieś 6 w górę i nałożyć biała masę - rozsmarować, przyktyć druga warstwą ciastek i nalożyć kakaową i złożyć w trójkąt podnosząc zewnętrzne ścianki (mam nadzieję że dobrze pisze i da się to zrozumieć). Wstawić do lodówki i po godnie polac polewą gotową lub:
10 dag margaryny
3 łyżki wody
1 kopiasta łyżka kakao
1/2 szklanki cukru
Gotować 10 minut na wolnym ogniu.

Ja z reguły kupuje kilogram sera i z tego kilo robię zwiekszając ilośc innych składników.

meggi24
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 67
Rejestracja: 12 lip 2007, 10:07

15 lut 2008, 16:09

Moj ulubiony sernik (ostatnio):

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 Kasia
- 3 żółtka
Masa serowa: 2 kostki sera białego
- 1 Kasia
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- brzoskwinie świeże lub z puszki

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć tortownicę, drugą zamrozić na kruszonkę.
Masa serowa: Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Do tortownicy wyłożonej ciastem (można wcześniej podpiec na rumiano spód ciasta) wlać masę serową, ułożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie (na tortownicę ok. 1 puszki owoców). Ubić pianę z 2 białek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę wylać na brzoskwinie. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce prosto do prodiża. Piec ok. 45 minut w prodiżu, albo ok. 60 min w piekarniku w temp 170 stopni.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 12:45 przez meggi24, łącznie zmieniany 1 raz.

lilo

21 kwie 2010, 13:22

IZAURA

Składniki
Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody

ser:
1/2 kg sera białego (mielonego)
1/3 kostki miękkiej margaryny
3 jajka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy


Margarynę, kakao, cukier waniliowy, cukier i wodę zagotować. Odlać pół szklanki na polewe.
Po ostudzeniu dodać mąkę, jajka (całe), proszek do pieczenia - zmiksować.
Tak przygotowane ciasto wlać do przygotowanej (natłuszczonej i opruszonej mąką) formy.
Przygotować masę serową tj. wymieszać wszystko ze sobą.
Masę serową wlać na ciasto - jak leci, im mniej się staramy tym ładniejsze wzorki wychodzą.
Piec ok. 50 minut
Polać polewa, obsypac wiórkami

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lip 2010, 19:45 przez lilo, łącznie zmieniany 3 razy.

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

21 kwie 2010, 13:24

O kurcze ale temat :ico_olaboga:
i jak tu być na diecie, chyba troche popróbuje tych Waszych przepisów, ale po majówce. póki co do 10 maja musze być jeszcze na diecie, ale super ze sie dzielicie przepisami. :ico_sorki:

jolaaa.81
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 16
Rejestracja: 23 lip 2010, 17:59

25 lip 2010, 11:59

Ja ten sernik robie najczęściej, jest szybki i tani i co najważniejsze przepyszny...
Czasami robię z ciastem, czasami bez w zależności od czasu i ochoty, jak bez ciasta można np. blachę wyłożyć biszkoptami czy herbatnikami, ale można wylać masę serową bezpośrednio na blachę

Bez ciasta i cukru polecam dla cukrzyków, wypróbowałąm na diecie cukrzycowej w ciąży

ciasto: 3 szkl mąki
3 żółtka
margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru

wszystko zagnieść i wyłożyć na blachę (również boki).

masa serowa:
1 kg sera mielonego
cukier waniliowy
1 szkl cukru
1lub 2 budynie wanil, lub śmietank.
2 szkl mleka
0,5 szkl oleju
3 jaja

wszystko wymieszać (może być bardzo rzadkie, ale to tak ma być)
Piec w 190-200 stopni ok 1,5 godź.
z białek pozostałych od ciasta można ubić pianę ze szklanką cukru i wyłożyć na sernik po godzinie pieczenia...

polecam i życzę smacznego

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

29 lis 2010, 17:04

SERNIK MIGDAŁOWY

Składniki na spód:
1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp.
50 g roztopionego masła
kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)

Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

Składniki na masę serową:
750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5514
Rejestracja: 17 mar 2009, 15:45

29 lis 2010, 18:47

ja najczęściej robię czysty sernik bez spodu i bez dodatków, zazwyczaj znika tego samego dnia, jest bardzo lekki i rozpływa się w ustach, a do tego mega łatwy i zawsze się udaje, przepis:

- 1kg sera (ja używam takiego gotowego zmielonego w pojemniku,ale nie waniliowego)
- 300g cukru
- kostka masła (wcześniej rozpuszczone)
- 8 jajek (białka osobno)
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
wszystkie składniki prócz białek miksujemy, białka trzeba osobno ubić na sztywną pianę i później delikatnie wmieszać w masę serową. Tak przygotowaną masę wlewamy na blachę (zwykłą, prostokątną) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w temp. 170 stopni (piekarnik elektryczny-grzeje góra i dół).

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

06 gru 2010, 12:08

SERNIK Z PIERNICZKAMI

Obrazek


1 budyń o smaku śmietankowym
125 g stopionego masła
300 g cukru pudru
1 kg sera na sernik
2 łyżki maki krupczatki (dałam zwykła)
250 g pierniczków
6 jajek
50 g masła na spód sernika

2/3 pierniczków rozdrobnić z 50 g roztopionego masła. Powstanie "mokry piasek" - tym wyłożyć dno tortownicy (duzej)
Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ser. Do masy serowej dodac masło, budyń (proszek), makę i pianę z białek. Delikatnie połaczyc. Dodać pare pokrojonych pierniczków.
Całosć wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na góre mozna wcisnąć jeszcze kilka pierniczków (patrz zdjecie). Piec w 190 stopniach przez 1,20 godz. Wystudzić w piekarniku.

A tutaj oryginalne wykonanie:
Nie robimy ciasteczkowego spodu, a pierniki powinny być w czekoladzie
Tortownice wysmarowae maslem i posypac bulka tarta. Wylożyć połowe masy, rozłożyć pierniki i pozostała cześć masy serowej.

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość