Strona 1 z 1

Ciasta z roczku Michasia :)

: 31 lip 2012, 14:32
autor: Alka30
No to proszę badzo, podaje przepisy!
Ciasta są naprawdę dobre - polecam!
Snikers jest ciastem słudziutkim bo z toffi :)

[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Sernik z kokosem
1. 20 dag mąki
2. ½ kostki margaryny
3. 7,5 dag cukru (3łyzki)
4. 1 jajko
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1+2+3+4+5 – zagnieść ciasto (spód)
Masa serowa:
1kg sera (2 razy zmielić)
20dag cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki oleju
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
Cukier utrzeć z żółtkami dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku. Wszystko razem zmiksować. Na koniec ubić białka z 6 łyżkami cukru i dodać 20 dag kokosu. Na spód wyłożyć ser i podpiec 20 min, potem wyłożyć na to łyżką kokos i piec do godziny (zależy od pieca)

[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Tort z jabłkami
Ciasto:
2 jajka
Więcej niż ¼ margaryny roztopiona
1 szklanka cukru
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki ciepłego mleka
½ kg mąki
Jaja utrzeć z cukrem, margaryną i połączyć z mlekiem, do wszystkiego dodać amoniak i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę i zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach podzielić na 4 części 3 normalne placki tortowe (okrągłe) i 4 mniejszy na kruszonkę – upiec.
Masa:
1 litr śmietany 30 %
Cukier waniliowy
½ szklanki cukru
4 -5 śmietan-fix z (Dr etker)
Śmietanę ubić z cukrami, na koniec dać smietan-fix.
Jabłka:
1 słoik jabłek prażonych – kupny, albo domowy jak kto woli (ja akurat do tego tortu wole kupne).
Zrobienie tortu:
Ciasto + jabłka+ ciasto + ½ śmietany + ciasto + ½ śmietany + posypka ( 4 najmniejszy placek upieczony kruszy się wałkiem w bardzo drobną posypkę, którą się obsypuje boki tortu i górę)

[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Snikers
1. 2,5 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny
3. 6 żółtek
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 +2+3+4 zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Ubić sztywną pianę z 6 białek, następnie dodać niepełną szklankę cukru i nadal ubijać na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
1 część ciasta wyłożyć na blachę i podpiec 15-20 min, na podpieczone ciasto wyłożyć ½ piany. 2 część ciasta zrobić tak samo.
Masa:
1 i ½ kostki masła utrzeć i dodać puszkę krówki (toffi)
Orzechy:
20 dag zmielonych orzechów włoskich
Migdały:
15 dag migdałów
Na 1 placek wyłożyć 1/2masy (w której są wymieszane zmielone orzechy) przykryć 2 plackiem (na który wykłada się resztę „czystej” masy) na „czystą” masę sypie się migdały.

[ Dodano: 31-07-2012, 14:35 ]
Na cytrynowca podam przepis jutro, bo juz mnie Mały goni, za nogę sie uwiesił :) musze z nim isc na polko :)

: 31 lip 2012, 22:42
autor: Agunia
O jeny, ile pyszności narobiłaś :ico_brawa_01:

: 01 sie 2012, 09:45
autor: Alka30
poprubujcie :)

[ Dodano: 02-08-2012, 10:19 ]
Cytrynowiec (świetny na upały!!!)
Upiec jasny biszkopt z 4 jaj (nie podaje jak bo pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis)
Ugotować budyń:
1. 2 szklanki wody
2. Szklanka cukru
3. Sok z 2 cytryn
1+2+3 zagotować
2 budynie śmietankowe rozmieszać w szklance wody, wlać do wady z sokiem cytrynowym i zagotować. Dodać do gorącego budyniu kostkę masła, ostudzić i wyłożyć na naponczowany (woda + sok z cytryny) biszkopt i całość włożyć do lodówki
Śmietana:
0,5 litra śmietany 30%+ cukier waniliowy+3 łyżki zwykłego cukru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w ½ szklanki wody,
Śmietanę ubić z cukrami na koniec dodać galaretkę, ubitą śmietanę wyłożyć na budyń. Na to wyłożyć herbatniki maczane w alkoholu(wódka, rum) a na herbatniki polewa czekoladowa.

No to już wszystkie :) jak jeszcze jakiś przepisik potrzebujecie to piszcie :) ja najbardziej lubię snikersa i cytrynowca, jeden słodki drugi kwaskowy :)