Ciasta z roczku Michasia :)
: 31 lip 2012, 14:32
No to proszę badzo, podaje przepisy!
Ciasta są naprawdę dobre - polecam!
Snikers jest ciastem słudziutkim bo z toffi :)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Sernik z kokosem
1. 20 dag mąki
2. ½ kostki margaryny
3. 7,5 dag cukru (3łyzki)
4. 1 jajko
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1+2+3+4+5 – zagnieść ciasto (spód)
Masa serowa:
1kg sera (2 razy zmielić)
20dag cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki oleju
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
Cukier utrzeć z żółtkami dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku. Wszystko razem zmiksować. Na koniec ubić białka z 6 łyżkami cukru i dodać 20 dag kokosu. Na spód wyłożyć ser i podpiec 20 min, potem wyłożyć na to łyżką kokos i piec do godziny (zależy od pieca)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Tort z jabłkami
Ciasto:
2 jajka
Więcej niż ¼ margaryny roztopiona
1 szklanka cukru
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki ciepłego mleka
½ kg mąki
Jaja utrzeć z cukrem, margaryną i połączyć z mlekiem, do wszystkiego dodać amoniak i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę i zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach podzielić na 4 części 3 normalne placki tortowe (okrągłe) i 4 mniejszy na kruszonkę – upiec.
Masa:
1 litr śmietany 30 %
Cukier waniliowy
½ szklanki cukru
4 -5 śmietan-fix z (Dr etker)
Śmietanę ubić z cukrami, na koniec dać smietan-fix.
Jabłka:
1 słoik jabłek prażonych – kupny, albo domowy jak kto woli (ja akurat do tego tortu wole kupne).
Zrobienie tortu:
Ciasto + jabłka+ ciasto + ½ śmietany + ciasto + ½ śmietany + posypka ( 4 najmniejszy placek upieczony kruszy się wałkiem w bardzo drobną posypkę, którą się obsypuje boki tortu i górę)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Snikers
1. 2,5 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny
3. 6 żółtek
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 +2+3+4 zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Ubić sztywną pianę z 6 białek, następnie dodać niepełną szklankę cukru i nadal ubijać na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
1 część ciasta wyłożyć na blachę i podpiec 15-20 min, na podpieczone ciasto wyłożyć ½ piany. 2 część ciasta zrobić tak samo.
Masa:
1 i ½ kostki masła utrzeć i dodać puszkę krówki (toffi)
Orzechy:
20 dag zmielonych orzechów włoskich
Migdały:
15 dag migdałów
Na 1 placek wyłożyć 1/2masy (w której są wymieszane zmielone orzechy) przykryć 2 plackiem (na który wykłada się resztę „czystej” masy) na „czystą” masę sypie się migdały.
[ Dodano: 31-07-2012, 14:35 ]
Na cytrynowca podam przepis jutro, bo juz mnie Mały goni, za nogę sie uwiesił :) musze z nim isc na polko :)
Ciasta są naprawdę dobre - polecam!
Snikers jest ciastem słudziutkim bo z toffi :)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Sernik z kokosem
1. 20 dag mąki
2. ½ kostki margaryny
3. 7,5 dag cukru (3łyzki)
4. 1 jajko
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1+2+3+4+5 – zagnieść ciasto (spód)
Masa serowa:
1kg sera (2 razy zmielić)
20dag cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki oleju
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
Cukier utrzeć z żółtkami dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku. Wszystko razem zmiksować. Na koniec ubić białka z 6 łyżkami cukru i dodać 20 dag kokosu. Na spód wyłożyć ser i podpiec 20 min, potem wyłożyć na to łyżką kokos i piec do godziny (zależy od pieca)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Tort z jabłkami
Ciasto:
2 jajka
Więcej niż ¼ margaryny roztopiona
1 szklanka cukru
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki ciepłego mleka
½ kg mąki
Jaja utrzeć z cukrem, margaryną i połączyć z mlekiem, do wszystkiego dodać amoniak i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę i zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach podzielić na 4 części 3 normalne placki tortowe (okrągłe) i 4 mniejszy na kruszonkę – upiec.
Masa:
1 litr śmietany 30 %
Cukier waniliowy
½ szklanki cukru
4 -5 śmietan-fix z (Dr etker)
Śmietanę ubić z cukrami, na koniec dać smietan-fix.
Jabłka:
1 słoik jabłek prażonych – kupny, albo domowy jak kto woli (ja akurat do tego tortu wole kupne).
Zrobienie tortu:
Ciasto + jabłka+ ciasto + ½ śmietany + ciasto + ½ śmietany + posypka ( 4 najmniejszy placek upieczony kruszy się wałkiem w bardzo drobną posypkę, którą się obsypuje boki tortu i górę)
[ Dodano: 31-07-2012, 14:33 ]
Snikers
1. 2,5 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny
3. 6 żółtek
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 +2+3+4 zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Ubić sztywną pianę z 6 białek, następnie dodać niepełną szklankę cukru i nadal ubijać na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
1 część ciasta wyłożyć na blachę i podpiec 15-20 min, na podpieczone ciasto wyłożyć ½ piany. 2 część ciasta zrobić tak samo.
Masa:
1 i ½ kostki masła utrzeć i dodać puszkę krówki (toffi)
Orzechy:
20 dag zmielonych orzechów włoskich
Migdały:
15 dag migdałów
Na 1 placek wyłożyć 1/2masy (w której są wymieszane zmielone orzechy) przykryć 2 plackiem (na który wykłada się resztę „czystej” masy) na „czystą” masę sypie się migdały.
[ Dodano: 31-07-2012, 14:35 ]
Na cytrynowca podam przepis jutro, bo juz mnie Mały goni, za nogę sie uwiesił :) musze z nim isc na polko :)