20 gru 2012, 14:40
ja uwielbiam carboarrę, jak z resztą wszystkie makarony i sosy, ostatnio moim faworytem jest spaghetti a'la puttanesca,w tłumaczeniu "putta" to dziwka, makaron został tak nazwany, bo jest to bardzo stary przepis i bardzo...łatwy ;)
500 g makaronu Spaghetti Fine Food
1/2 l passaty pomidorowej Fine Food lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę), albo 500 g pomidorów z puszki
1 mała puszka (ok. 8 filetów) anchois
1 papryczka chili (bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki)
2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
2 łyżki kaparów
ok. 100 g czarnych oliwek w zalewie, bez pestek (pokrojone na plasterki)
4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek)
sól
Krok 1. W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
Krok 2. Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni
Krok 3. Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
Krok 4. Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 6. Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
Krok 7. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
Krok 8. Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
mam nadzieje, ze będzie Wam smakowało