Ciasto Alpejska kostka
: 30 maja 2013, 08:15
Proste do zrobienia a wygląda bardzo fajnie - ja zrobiłam chyba w za dużej formie bo wyszło dość płasko.
Jest bardzo smaczne - ale polecam osobom które lubią gdy ciasto jest naprawdę słodkie
Może i lepiej że wyszło płaskie bo porcja byłaby jeszcze słodsza
No cóż - pierwsze koty za płoty
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
- 180 g masła
- puszka masy kajmakowej
- 25 dkg bez
Masa śmietanowa:
- 400 ml kremówki 36%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Kawa do nasączenia
Ewentualnie dżem porzeczkowy
Przygotowanie:
1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do prostokątnej blachy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok. 20 minut.
2. Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
4. Ciasto nasączyć kawą bez cukru. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, następnie bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
W wersji de-lux można posmarować ciasto dżemem porzeczkowym żeby kwaskowatością przełamać słodycz kajmaku, ja robiłam bez dżemu.
Jest bardzo smaczne - ale polecam osobom które lubią gdy ciasto jest naprawdę słodkie
Może i lepiej że wyszło płaskie bo porcja byłaby jeszcze słodsza
No cóż - pierwsze koty za płoty
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
- 180 g masła
- puszka masy kajmakowej
- 25 dkg bez
Masa śmietanowa:
- 400 ml kremówki 36%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Kawa do nasączenia
Ewentualnie dżem porzeczkowy
Przygotowanie:
1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do prostokątnej blachy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok. 20 minut.
2. Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
4. Ciasto nasączyć kawą bez cukru. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, następnie bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
W wersji de-lux można posmarować ciasto dżemem porzeczkowym żeby kwaskowatością przełamać słodycz kajmaku, ja robiłam bez dżemu.