Strona 1 z 1

Ciasto Alpejska kostka

: 30 maja 2013, 08:15
autor: lilo
Proste do zrobienia a wygląda bardzo fajnie - ja zrobiłam chyba w za dużej formie bo wyszło dość płasko.

Jest bardzo smaczne - ale polecam osobom które lubią gdy ciasto jest naprawdę słodkie :ico_oczko:
Może i lepiej że wyszło płaskie bo porcja byłaby jeszcze słodsza :ico_oczko:

No cóż - pierwsze koty za płoty :ico_oczko:


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
- 180 g masła
- puszka masy kajmakowej
- 25 dkg bez

Masa śmietanowa:
- 400 ml kremówki 36%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Kawa do nasączenia
Ewentualnie dżem porzeczkowy


Przygotowanie:

1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do prostokątnej blachy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok. 20 minut.

2. Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

4. Ciasto nasączyć kawą bez cukru. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, następnie bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.

W wersji de-lux można posmarować ciasto dżemem porzeczkowym żeby kwaskowatością przełamać słodycz kajmaku, ja robiłam bez dżemu.


Obrazek

Obrazek

Re: Ciasto Alpejska kostka

: 18 cze 2013, 11:48
autor: krukisyn
Pychotka zrobię mojej żonie na rocznice takie ciasto ale trochę mnie cukru dodam.

Re: Ciasto Alpejska kostka

: 18 cze 2013, 14:04
autor: iw_rybka
lilo - wygląda super apetycznie :)

Re: Ciasto Alpejska kostka

: 18 cze 2013, 14:17
autor: lilo
U mnie w rodzinie bardzo się przyjęło, robiłam już kilka razy.


krukisyn to jest już wersja nieco "odcukrzona" - w oryginalnym przepisie cukier był też w bitej śmietanie ale to już była przesada :ico_oczko:

Re: Ciasto Alpejska kostka

: 08 wrz 2013, 22:44
autor: pollyanger
Wygląda apetycznie. Trzeba będzie kiedyś spróbować. Dzięki za przepis.

Re: Ciasto Alpejska kostka

: 31 mar 2015, 10:47
autor: lili
Wygląda smakowicie! Jadłabym.