hej, oczywiscie juz mnie dopadło zapalenie gardła, zastanawiam sie czy macie jakies sposoby na dobrą dietę w czasie brania antybiotyku, zeby troche odciązyc układ pokarmowy, oczywiscie biorę trilac plus, ale dodatkowo chciałabym jeszcze pomóc sobie jedzeniem
Dbaj o dostarczanie kwasu mlekowego do jelit, bo one przy antybiotykach obrywają najbardziej. Mleko, a najlepiej jego przetwory i kiszonki (kapusta, ogórki). Tylko trzeba zachować odstęp co najmniej 2 godziny przed i po leku. Oprócz tego warzywa i owoce, ale ostrożne z cytrusami, szczególnie nie popijaj antybiotyku sokami, ale to pewnie wiesz :)
leki osłonowe nie zaszkodzą. Ale przede wszystkim dieta lekkostrawna, żeby nie zamęczać organizmu nadmiernie trawieniem, w tym czasie ma walczyć z czym innym
chia, już pisałaś o tym trilacu w innym miejscu, ponawiam sugestię naturalnej osłony fermentowanymi produktami
chodzi ci o kiszonki i kefiry? kiszonki owszem, ale ja w ogole nie jem nabiały, bo srednio go toleruje, szczegolnie w takich produktach jak mleko i kefir, dlatego wlasnie zalezy mi na diecie i dobrym probiotyku :)
Podczas antybiotykoterapii należy spożywać fermentowane produkty mleczne, które oprócz bakterii fermentacji mlekowej zawierają probiotyki. Powinniśmy więc jeść i pić jogurty, kefiry, maślanki, kiszone ogórki i kapustę. Warto pamiętać, iż mleko i jego przetwory należy pić kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim, gdyż zawiera dużo wapnia utrudniającego wchłanianie niektórych antybiotyków (zwłaszcza tetracyklin). Inną kwestią jest zapobieganie awitaminozie w czasie leczenia, dlatego należy więcej niż zwykle jeść warzyw, owoców i pić świeżych soków.