kochane podam wam przepis na super biszkopt ktory jest smaczny i zawsze wychodzi...
4 jaja
100g cukru
100g mąki
cukier waniliowy
2 łyżki gorącej wody
żółtka oddzielić od białek i rozbełtać w wodą, natepnie dodać połowę cukru i cukier waniliwoy i ubijać na puszysty kogel mogel ( ja ubijam tak długo aż mocno pojaśnieje żółteczko), nastepnie ubiojamy z druga połową cukru białko na sztywno, cukier doajemy pod sam koniec ubijania...
Białko delikatnie przekładamy na masę żółtkową a na to wszystko jeszcze zanim zaczniemy mieszać wsypujemy przesianą mąkę. delikatnie mieszamy.
blache smarujemy tłuszczykiem i sypiemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do okolo 170 stopni C...
ja tez dosc czesto dodaje do biszkoptu zanim wymieszam wszystko aromat jakis i wowczas slicznie pachnie
a jak chcemy wiekszy biszkopt to dajemy 6 jaj i reszte zwiększamy o polowe
[ Dodano: 2007-12-10, 08:59 ]a to tort ktory zrobilam dla taty, co prawda nie byl taki jak sobie wymyslilam ale byl smaczny