Kluski różniaste
: 14 cze 2007, 16:29
Witam. Zapraszam do wklejania sprawdzonych przepisów na wszelkiego rodzaju kluski, knedle, pierogi itp
Ja zaczynam
Kluski śląskie, które często robię (robię je "na oko", zależy ile ziemniaków ugotujemy)
Ugotowane i posolone wcześniej ziemniaki rozgniatam lub mielę (ważne, żeby nie było grudek), wkładam je do naczynia, dzielę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmuję i w to miejsce wspypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, by mąka zajęła miejsce po ziemniakach). Dodaję wyjęte wcześniej ziemniaki i jedno jajko. Ugniatam z tego jednolitą masę, robię kulki z dziurką w środku. Wrzucam na osolony wrzątek, czekam aż wypłyną i jeszcze trochę gotuję. To wszystko, naprawdę bardzo proste. Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub z różnymi sosami i surówkami. Jak kto lubi
Ja zaczynam
Kluski śląskie, które często robię (robię je "na oko", zależy ile ziemniaków ugotujemy)
Ugotowane i posolone wcześniej ziemniaki rozgniatam lub mielę (ważne, żeby nie było grudek), wkładam je do naczynia, dzielę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmuję i w to miejsce wspypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, by mąka zajęła miejsce po ziemniakach). Dodaję wyjęte wcześniej ziemniaki i jedno jajko. Ugniatam z tego jednolitą masę, robię kulki z dziurką w środku. Wrzucam na osolony wrzątek, czekam aż wypłyną i jeszcze trochę gotuję. To wszystko, naprawdę bardzo proste. Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub z różnymi sosami i surówkami. Jak kto lubi