Najważniejsze kryteria to cena, lokalizacja i jakość obsługi. Przynajmniej ja brałam pod uwagę te kilka aspektów. Prawda jest taka, że nie każdy ma czas zajmować się przez całą dobę starszą osobą - nakarmić, posprzątać, podać leki, wysłuchać. Zwłaszcza jeśli pracuje i mieszka się w innym mieście, ja nie wyobrażam sobie codziennie jeździć, żeby się opiekować. Taka starsza osoba jest naprawdę absorbująca, poza tym jeśli mieszka sama, zwyczajnie się nudzi a w ekstremalnych sytuacjach jest to nawet niebezpieczne - co chwilę słyszy się o zaczadzeniach czy innych wypadkach osób z demencją. To trudna decyzja, zwłaszcza jeśli mówimy o najbliższych, ale każdy w pewnym momencie stanie przed wyborem - albo kariera, własne dzieci, albo opieka nad starszą osobą. To smutne, ale takie jest życie. Ja wybrałam dom opieki ze względu na towarzystwo dla mojego ojca i lepszą opiekę. W moim przypadku był to dom
http://www.domyopiekiolimp.pl/ ale tak jak pisałam, musisz wziąć pod uwagę swoją lokalizację - mimo wszystko dobrze, żebyś miała możliwie blisko do rodzica, przynajmniej raz na tydzień warto go odwiedzić, porozmawiać.