Polecam chyba najprostszy przepis na szarlotkę z połówkami jabłek. Przepis znalazłam w internecie na blogu Przepisy od serca pani Tereski. Przepis wypróbowany, bardzo prosty i szybki :D
Składniki:
450 g mąki tortowej
200 g masła
150 g jogurtu naturalnego
80 g cukru pudru
2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
6 jabłek
Cukier puder do posypania
1. Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w misce i dokładnie wyrobiłam. Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
2. Na papierze do pieczenia rozwałkowałam pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta zagniotłam z druga porcją. Ciasto na papierze umieściłam w formie i posypałam równomiernie bułka tartą.
3. W międzyczasie w miseczce wymieszałam cukier z cynamonem. Jabłka umyłam, obrałam ze skórki i przekroiłam na pół, dokładnie wycięłam gniazda. Połówki jabłek układałam równo na cieście, pozostawiając odstępy między nimi. Jabłka posypałam cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Drugą część ciasta rozwałkowałam na troszkę większy prostokąt, tak by przykrył wszystkie jabłka.
5. Brzeg ciasta wyrównałam, ścinając je równo nożem. Z pozostałego ciasta utoczyłam wałeczki i wykończyłam nimi brzegi ciasta. Piekłam w 170°C przez 55 minut. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.