Czy to prawda że sok z aronii pomaga na wzrok? Moja mama ma problemy ze wzrokiem, zawsze lubiła czytać a teraz widzę szybko się męczy, jedna strona i mówi że nie może dalej, bo litery się rozmazują, jak jej pomóc?
Moja babcia też podawała mi zawsze jagody mówiąc, że są bardzo dobre na wzrok ;) Poza tym to wydaje mi się, że trzeba robić sobie długie i częste przerwy od monitora ... a z tym już gorzej :P
Wizyta u okulisty jest wskazana. Ze względu na pracę spędzam przed komputerem ponad 8 godzin dziennie, do tego w wolnym czasie również lubię czytać. Używam kropli do oczu rano i wieczorem, no i suplement http://humavit.pl/suplementy-diety/55-na-oczy.html. No i kupiłam sobie czytnik ebook'ów (wcześniej czytałam na tablecie) i uważam to za jeden z najlepszych wymysłów technologii. Przy czytniku oczy mi się nie męczą, mogę sobie powiększyć czcionkę.
A jak z leczeniem schorzeń wzroku typu zaćma? Babcia wyjeżdżała do PROVISUS w Czechach . Jeden dzien i po operacji. Na NFZ, koszta zostały zwrócone, ogólnie z niczym problemów nie było , także polecam, bo czas oczekiwania nieporównywalnie krótszy. Poza tym w w cenie znajdują się wizyty kontrolne oraz finansowanie i obsługa prawna wniosku o refundację, który może złożyć pacjent w ramach zapewniania w UE leczenia transgranicznego.
To prawda moja babcia miała operację usunięcia zaćmy w One Day Clinic. Jest to polska klinika w Czechach. Nie ma długiego okresu oczekiwania i można zabieg zrefundować przez polski NFZ.
, żeby w końcu ją zoperowali, bo jednak boję się trochę za granicę ją posłać. Jedna osoba od nas z rodziny też juz tam była i mówi, że nam poleca a i terminy podobno mają znośne, że na bank szybko się doczekamy całej operacji.
Suplementy diety nie są dobrym pomysłem. Jeżeli problemy utrzymują sie przez dłuższy czas to moze warto spróbować podleczyc problem w sanatorium. W Cieplicach leczą oczy wodami termalnymi. Jest to naturalny sposób, bez faszerowania sie chemią.
Kiedyś czytałam, że jedzenie marchewki bardzo poprawia wzrok, ale w sumie nie wiem czy jest to jakoś zbadane głębiej. Poza tym, jeżeli litery się rozmazują to należałoby iść do okulisty i tam zbadać wzrok, bo ja niestety też tak mam i nie ma opcji bym czytała bez okularów.