Strona 1 z 1

Przepisy abry77

: 08 sie 2007, 02:33
autor: abra77
CIASTO SEROWO MAKOWE
CIASTO:
6jajek
1 kostka margaryny
6 łyżek oliwy
2 szklanki mąki
1 i 1/2; szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem jajami dodać oliwę mąkę i proszek
Ciasto podzielić na 4 równe części
Do 1 części dodać 1/2; szklanki suchego maku
Do 2 części dodać 1 kisiel wiśniowy
Do 3 części dodać 2 łyżeczki kakao
Do 4 części dodać 4 łyżki wiórek kokosowych
Ciasto rozkładać na blachę łyżką na przemian
Piec w temp. 180 stopni około 35 minut
MASA :
4 jajka
3/4; kostki Kasi
1 szklanka cukru
2 kostki sera śmietankowego
1 budyń śmietankowy
Ser jaja budyń miksujemy dodajemy cukier margarynę rozpuszczamy i do gorącej margaryny wlewamy masę , gotujemy tak długo aby masa zgęstniała
Przekrojony placek przekładamy masą i smarujemy lukrem .

[ Dodano: 2007-08-08, 02:46 ]
PLACEK TRUSKAWKOWY

1/2; kg. truskawek mrożonych
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe ( bez cukru )
9 łyżek cukru
2 niepełne szklanki wody ( około 200ml)
Do garnka wlać wodę wrzucić zamrożone truskawki i 9 łyżek cukru wszystko razem zagotować przestudzić i zmiksować
Budynie rozrobić w 200 ml wody wlać do truskawek i zagotować na koniec wsypać galaretkę na sucho
Przestudzoną masę wylać na upieczony biszkopt
800 ml śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru i 4 torebki śmietanfixu i wyłożyć na ostudzoną masę budyniową
Na śmietanę poukładać pepitki moczone w wodzie i posmarować lukrem lub śmietanę 18% wymieszać z dwoma łyżkami cukru pudru i tym polać.

CIASTO MANDARYNKOWE:

UPIEC BISZKOPT
3 puszki mandarynek plus 1 szklanka soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe
800 ml śmietany kremówki
4 śmietanfixy
Osączyć mandarynki poukładać na biszkopcie
Ugotować budyń na soku z mandarynek i soku pomarańczowym
Wylać na mandarynki na wierz ubić śmietanę
Poukładać pepitki i polać polewą

: 08 sie 2007, 07:27
autor: Kocica_26
abra77, super przepisy :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: To ciasto z mandarynkami bardzo proste się wydaje, więc spróbuję zrobic. Proszę o więcej :ico_oczko:

: 08 sie 2007, 10:57
autor: abra77
WITAJ MÓWISZ I MASZ PROSZE NASTĘPNE:

KORA ORZECHOWA
CIASTO:
8 białek
20 dkg. cukru
3 żółtka
10 dkg. orzechów włoskich siekanych
10 dkg. orzechów włoskich mielonych
10 dkg. wiórek kokosowych
10 dkg. rodzynek
Białka ubić dodać żółtka , cukier , i resztę składników oprószonych mąką .
Ciasto podzielić na 2 części i piec około 20 minut .
MASA:
puszka brzoskwiń
kostka masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
3/4; szklanki wody
2 paczki delicji
2 galaretki ( brzoskwiniowe )
Sok z brzoskwiń zagotować budynie rozprowadzić w wodzie z 1 łyżką mąki i żółtkami i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń jak ostygnie utrzeć z masłem na masę .
Na dolny placek nałożyć połowę kremu na krem układać delicje nasączone w kawie i spirytusie na to resztę kremu następnie drugi placek a na wierzch ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką .


CHAŁWOWIEC
1 dżem z czarnej porzeczki
upiec biszkopt z 4-6 jajek
masa chałowa:
1/2; kg. chałwy
1 kostka masła (np. kasi )
1 1/2; szkl. mleka w proszku
0,5 szkl. wody
Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę .
Przekroić biszkopt i przekładać w następującej kolejności:
-biszkopt
-dżem
-masa
-biszkopt
-masa
-starta gorzka czekolada


CIASTKA PIWOSZKI
2szkl. mąki
1/2; szkl. piwa
1 margaryna
Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę .