Strona 1 z 1

Potrawki

: 08 sie 2007, 02:40
autor: abra77
KURCZAK PO BUŁGARSKU
1 kurczak
1 szkl. ryżu do 2 szkl.
3 małe cebule
3 pomidory
3 strąki papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
sól , pieprz
1/2; litra bulionu w kostce
Oczyszczonego kurczaka podzielić na 8 części usuwając grube kości .
Opiec na oleju w głębokiej patelni .
Przełożyć do rondla .
Na pozostałym na patelni tłuszczu podrumienić drobno pokrojoną cebulę , dodać suchy ryż , przyprawy i smażyć przez 5 minut na dość silnym ogniu.
Gdy ryż nabierze złotego koloru przełożyć go do rondla z kurczakiem .
Następnie na patelni rozgrzać troszkę oleju dodać wypestkowano i pokrojoną w krążki paprykę , koncentrat pomidorowy , sól , pieprz .
Pomidory sparzyć , obrać ze skóry , dodać do rondla z kurczakiem .
Zalać potrawę gorącym bulionem , wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec pół godziny .smacznego!!!!!!!!!!

Re: Potrawki

: 30 kwie 2020, 10:04
autor: Madridka
Brzmi fajnie, ale jak usuwać kości żeby nie rozwalic upieczonego kurczaka?