Awatar użytkownika
rozia
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

rozwoj mowy u rocznego dziecka

03 paź 2007, 15:56

witam.MOj Macius ma roczek(ur.22.09.06)mowila tata,mama,nasladował zwierztka itd.od pewnego czasu gaworzy po swojemu,ale juz nie nasladuje zwierzatek jak kiedys.poza tym jest niechetny do nauki nowych rzeczyczy sa powody do niepokoju,czy raczej przeczekac ten okres?zaczełam juz nawet czytac informacje o autyzmie,bo ponoc takie sa pierwsze objawy.czy ktos sie tez spotkał z czyms takim u swojego dziecka?

Żaba
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

03 paź 2007, 17:05

rozia, nie przesadzaj. Gdzieś czytałam, że jak dziecko szykuje się do zapoznania z nowymi umiejętnościami to zapomina na chwilę o starych. Być może twój Maciuś szykuje się do zrobienia pierwszego kroczku albo czegoś innego. Tamto dziecko, o którym czytałam przestało chodzić, bo szykowało się do wypowiedzenia pierwszego zdania. Moja mała też przez jakiś czas mniej mówiła, ale nie doszukiwałam się w tym choroby, po jakimś czasie sobie przypomniała i gaworzyła dalej. Myślę, że niepotrzebnie panikujesz, ale daj znać jak znowu zaszczeka lub zapieje :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
rozia
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

dzieki

03 paź 2007, 17:19

dziekuje z a odpowiedz i przy okazji musze przynac sie do tego ,ze naleze do przewrazliwonych mam.Moze dlatego,ze po porodzie moj aniołek zachorował na sepse i przezywalismy dramatyczne chwile.pozdrawiamy

Awatar użytkownika
żona
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

03 paź 2007, 18:37

rozia, twoje maleństwo jest na pewno na dobrej drodze rozwojowej i nic się nie martw, że przestało naśladować zwierzątka! tak jak żaba mówi może być to potrzebne do doskonalenia innych umiejętności. Każdy etap rozwoju ma przed sobą tzw kryzys rozwojowy i wtedy otóż dziecko może się cofnąć na jakiś czas w pewnych swoich umiejętnościach by udoskonalić inne jak już przekroczy kryzys to wejdzie na wyższy poziom rozwoju i wszystko wróci do normy:) Szybko przypomni sobie poprzednio zdobyte umiejętności!
Dobrze, że przyglądasz się swojemu maleństwu, ale staraj się nie być przerważliwioną mamą, bo możesz tym tylko zaszkodzić synkowi. Musisz mu pozwolić upaść tak, żeby umiał się sam podnieść i pójść dalej-na tym też polega macierzyństwo :ico_oczko:

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Magda Sz.
Zrobiłem Magistra z forum!
Zrobiłem Magistra z forum!

04 paź 2007, 13:05

rozia, nic sie nie martw!Po prostu dzieciom nudzi sie po pewnym czasie ta sama gadanina :-D za chwilke znowu bedzie nasladowal zwierzatka tylko musi za ty zatesknic i na pewno nie zapomnial jak sie to robi!Twoj synek wkracza w wiek kiedy zacznie nadawac po swojemu jak katarynka bedzie cie jeszcze glowa bolala :-D My sie smiejemy ze nasz Dawid gada po chinsku bo cos nam tlumaczy a my nie wiemy o co chodzi!Nie martw sie i czekaj cierpliwie na kolejne slowka!

Awatar użytkownika
kasiaa1985
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

04 paź 2007, 18:52

rozia, twoj synuś jest o jeden dzien młodysz od mojej corkci :-) i u nas jest idenstycznie!
Odkąd Julia zaczeła chodzić już nie mówi tak fajnie jak miesiac temu... teraz zaledwie wymcknie jej sie MAMA... a kiedyś to przecież było i TATA, BABA,PAPA.. i wiele wiele innych sylab.
Podobno odkąd dziecko pojmuje jakś inna umiejetnośc normalna rzecza jest ze zapiomina o tych starych.. w naszym przypadku Julie zafascynowało chodzenie.. i juz nie skupia sie na mowie... ja narazie nie panikuje.. przeciez ma jeszcze czas, tymbardziej ze moj maz zaczał mowic jak mial 1,5 roku.. zatem mzoe ma to w genach :-)

na marginesie zapraszam na nasz watek sierpniowo- wrzesniowych mam: http://www.tik-tak.pl/forum_dla_rodzico ... 077#290077

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 paź 2007, 18:55

Myślę, ze dziewczyny mają rację, choć absolutnie Ci rozumiem. Jaga już też mówiła mam, baba i w ogóle, ale od miesiąca przestała i gaworzy po swojemu :ico_noniewiem: Martwiłam sie, ale u niej zbiegło sie to z nauka chodzenia. W wieku 7 m-cy stanęła na nóżki i teraz niewiele brakuje by zaczęła chodzić samodzielnie. Dlatego nauka mówienie i ćwiczenie głosu poszło na dalszy plan. Cały czas pochłania jej tuptanie i uciecha z tego :-) Dlatego daj troszkę na wstrzymanie i nie zamartwiaj sie na zapas. piszę to do Ciebie i siebie też :-) Buziaczki :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
Barbara
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

21 paź 2007, 20:14

dziewczyny maja racje. Mnie na studiach pedagogicznych uczyli, ze jesli dziecko nabywa nowej umiejetnosci np. zaczyna chodzic, to skupia sie wylacznie na tym i zatraca umiejetnosc mowienia na jakis czas, lub jak ida mu zęby, to rowniez moze byc ta sama sytuacje, wiec nie masz sie czego obawiac

Gosia1980
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła

27 paź 2007, 18:56

No wlasnie,bo ja zaczelam sie martwic ze moja mala nie wola do mnie mama albo nie mowi daj,niedlugo skonczy 14 miesiecy i przyznam kiedy naczytalam sie w ksiazkach,ze w wieku 12 mcy dziecko powinno mowic ze zrozumieniem mama troche spanikowalam.Wiem wiem ma tylko 14 mcy i wszystko przed nami jednak nie wiem kiedy nalezy zaczac sie martwic.Jestem moze przewrazliwiona bo kiedys bylam niania 3letniej dziewczynki ktora mowila tylko kilka slow (mama,tata,myju myju i takie tam). :ico_olaboga:

ivon
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lut 2008, 14:27

rozia, teraz ja sie tak stresuje jak Ty niedawno... wczoraj kolezanka pochwalila sie, ze jej synek mlodszy tydzien od mojej Mai mowi juz 3-wyrazowe zdania a maja zaledwie pojedyncze wyrazy :ico_olaboga:

[ Dodano: 2008-02-21, 13:28 ]
rozia, teraz ja sie tak stresuje jak Ty niedawno... wczoraj kolezanka pochwalila sie, ze jej synek mlodszy tydzien od mojej Mai mowi juz 3-wyrazowe zdania a Maja zaledwie pojedyncze wyrazy :ico_olaboga: :ico_placzek:

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”