Strona 1 z 3

liery, wina, nalewki...własnej roboty

: 13 paź 2007, 21:31
autor: matula1
Robiłyście kiedyś samodzielnie może likier z kukułek? No wiecie, takie cukierki?
A może likier karmelowy? Albo wódka tzw. porterówka? Nalewka z wiśni na dwa sposoby, nalewka z aronii, a także wina - to kilka z propozycji, które mogę opisać z własnego doświadczenia :ico_oczko:
Najlepsze i najszybsze do zrobienia są likiery. Ja robię mocniejsze, bo na rozrabianym spirytusie (w dodatku pół na pół :ico_szoking: ) ale na wódce ze sklepu też są dobre.

LIKIER KARMELOWY
pół litra wódki
dwie puszki skondxensowanego mleka SŁODZONEGO
Mleko wstawiamy w zamkniętych puszkach do garnka z wodą, tak aby były przykryte, gotujemy na wolnym ogniu przez 3godz. Najlepiej wieczorem, bo zanim się je otworzy muszą wystygnąć. Otwarcie gorącej puszki grozi wybuchem! Mleko w puszce zagotowuje się na karmel w kolorze miodowo-brązowym. Wybrać je łyżką z puszki do miski, miksować po trochu dodając wódkę.
Wychodzi tego więcej niż 1l. Naljepiej podawać schłodzone, albo z kostką lodu.
Ostrzegam, że wychodzi dość słodkie i nie da się tego wypić za dużo :-)

LIKIER Z KUKUŁEK
O wiele prostszy, bo tutaj tylko do litrowej butelki wrzucamy 30dkg rozdrobnionych kukułek. Zalewamy 1/2l wódki. Odstawiamy na 2-3 dni, żeby się kukułki rozpuściły. Świetne do kawy po irlandzku :-D

PORTERÓWKA
1/2l spirytusu
1/2l piwa Karmi
szkl. cukru
Piwo lekko podgrzać, zeby się cukier rozpuścił. Potem tylko wymieszać ze spirytusem :ico_oczko: . Pija się to w małych szklaneczkach samo, albo z colą.

NALEWKA Z WIŚNI
Co prawda wiśni już nie ma, ale przepis może się przydać :ico_haha_01:
1. Wiśnie + liście
Zrywa się liście z drzew wiśniowych razem z wiśniami. I tak na 150szt wiśni, 150 liści i 1,5szkl cukru.
Wszystko zalewamy 1,5szkl.wody i gotujemy przez 15minut. Dokładnie odcedzamy wyciskając sok z wiśni i zalewamy 1l spirytusu. Rozlewając do butelek trzeba zostawić trochę miejsca (nie lać pod samą zakrętkę), bo na powierzchni robi się galaretka. W związku z czym co 2dni trzeba butelką potrząsać.
Nalewka jest najlepsza po 6 miesiącach :ico_noniewiem: niestety...
2. Tradycyjna
1kg wydrylowanych wiśni
1kg cukru
Wiśnie zasypujemy cukrem na 12dni, do zamkniętego słoika i w ciemne ciepłe miejsce. Po 12 dniach zlewamy sok z wiśni do innego słoika i chowamy go, a wiśnie zalewamy spirytusem na 12 dni. Po 12 dniach zlewamy spirytus, dodajemy sok z wiśni i to rozlewamy do butelek... na 6 miesięcy... niestety :ico_oczko:

NALEWKA Z ARONII
W ten sam sposób co tradycyjna z wiśni :-)

Mam w zanadrzu jeszcze przepisy na wina domowej roboty, ale to może już tylko dla zainteresowanych. Głównie dlatego, ze tylko jedno do tej pory zrobiliśmy: z wiśni, a winko ryżowe i wino z winogron dopiero są w trakcie fermentacji... :-D

: 31 gru 2007, 01:22
autor: zbik
Likier z kukułek?? nono musze koniecznie spróbować....


A czy ktoś z was robi miód pitny?? Może by sie podzielił swoim przepisem i jakimiś ciekawostkami??

Pozdrawiam

: 02 cze 2009, 14:27
autor: dorcia_kucharz
Witam ;) Ja bym poprosiła panią o przepis na domowe wino z wiśni...
Z góry dziękuje :)

: 09 paź 2009, 18:29
autor: ikka
Ja zrobiłam w tym roku z winogron czerwonych, właśnie pracuje w gąsiorze. W słoju mam także nastawiona nalewkę z pigwowca i śliwki zalane spirytusem, będzie śliwowica :)

: 22 paź 2010, 21:54
autor: surtsey
Z kukułek robiłam :-D troszkę inaczej, ale też pyszne

: 23 paź 2010, 16:22
autor: dorotaczekolada
NALEWKA BRZOSKWINIOWA
Składniki:
1,5kg brzoskwiń
0,5 l wódki
0,5 kg cukru
Brzoskwinie dokładnie umyć,wyjąć pestki i pokroić na ok 16 części. Do słoja (poj ok 2l) wkładać brzoskwinie,zasypywać kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć(lecz niezbyt szczelnie),odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 mce. Po tym czasie zlać do butelek. Owoce można wykorzystać do deserów. Nalewka nie musi dojrzewać-gotowa do spożycia i degustowania!
NALEWKA MALINOWA
2kg malin
1kg cukru
0,5l spirytusu
0,5l wódki
Maliny oczyścić,umyć i wysuszyć. Włożyć do słoja i przesypać cukrem. Nakryć gazą,trzymać w cieple 5-7 dni co jakiś czas potrząsając słojem. Zlać sok,zagotować,ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Wlać do naczynia i zakręcić. Pozostałe maliny zalać wódką i pozostawić w zakręconym słoju na 6 tyg w ciemnym miejscu. Po tym czasie zlać nalew znad malin i wycisnąć sok. Wymieszać z pozostałym sokiem i kilka razy przefiltrować przez gazę. Przelać do butelek,szczelnie zamknąć,czekać ok 6 mcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
ORZEŹWIAJĄCA NALEWKA MIĘTOWA
12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty(ok 25cm dłg)
80dkg cukru
sok z połowy cytryny
1l spirytusu
1,5l wody
Miętę wypłukać,osuszyć,pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja min 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny,chwilę pogotować aż otrzymamy delikatny syrop,wystudzić. Wlać do słoja i wymieszać. Przecedzić i rozlać do butelek

: 24 sty 2011, 19:36
autor: mira
Ja co roku przerabiam litry spirytusu na nalewki. Koniecznie spróbujcie domowego krupniku - no miodzik!;)

: 05 gru 2011, 12:41
autor: Michalina
Ja bym chciała zrobić coś ale to rozrabianie spirytusu mnie trochę przeraża, zaraz coś sknocę.. Wiem, że te przepisy podane nie są aż takie trudne ale macie coś łatwiejszego? wiecie, wrzuć, zalej, zapomnij? hehe a teraz jeszcze nie ma malin ani brzoskwiń, mięta kojarzy mi się z syropem na kaszel ;)

: 05 gru 2011, 21:17
autor: cebulka
Wiem, że Soplica ma gotowy Spirytus do nalewek, ale to też zależy od tego ile masz owoców. Ogólnie często do owoców dodaje się szklankę ciepłej wody przy spirytusie ponad 90%. Ten o którym pisze ma chyba 60% więc nic więcej nie dolewaj. A swoją drogą to na ich stronie link usunięty przez obsługę forum Powodzenia! Moja już na święta leżakuje 2 miesiące.

: 06 gru 2011, 11:04
autor: Michalina
Spirytus taki widziałam, nawet chciałam kupić ale nie zauważyłam, że to jakiś specjalny, tym lepiej. Byłam na stronie Soplicy ale nic na temat robienia nalewek swoich nie znalazłam. Może mnie trochę naprowadzisz bez linka? Ile powinna leżakować taka nalewka?