Strona 1 z 3

Domowa pizza :-)))

: 08 lis 2007, 15:56
autor: jasma
Była prośba od koleżanki z forum o przepis na ciasto na pizze to wklejam tutaj, bo może jeszcze ktoś skorzysta :ico_oczko:
Pozdrawiam i życzę smacznego :ico_oczko:

Mój przepis na pizze ( a raczej włoski, bo tam tak robią ciasto :ico_oczko: ).
Na stolnicę bach 1kg maki ( mam z tego 2 duże prostokątne blachy ) dość grubego spodu (ale on jest mięciutki jak bułeczka i mój synek taka lubi, cienkich placków to pewnie ze 4 by z tego wyszły, więc mozna robic po połowie wszystkiego ),
Wracamy na stolnicę - w środku mąki robię dołek, a nawet dół - jak krater wulkanu , na to porządna szczyptę soli , biore ok. 700 ml ciepłej wody (ale nie gorącej !!!) -odlewam troche do miseczki i rozpuszczam całą paczuszke świeżych drożdży - chyba 100g to jest do "krateru" wlewam rozpuszczone drożdże i daję na oko ze 2-3 łyzki jak najlepszej oliwy z oliwek Extra Vergine , jak się jeszcze mieści w kraterze to dolewam jeszcze ciepłej wody, biore widelec i zaczynam nim mieszać w tym "drożdżowym jeziorze" podbierając z boków stopniowow po trochu maki, tak żeby się płyn nie wylał
Rozumiecie jeszcze???? bo to trudno opisac a robi się łatwiutko i tak se mieszam, dolewam, pobieram te mąke az robi mi się z tego błotko a potem coraz gęściejsze ciasto, które w końcu już się nie wylewa. W takim stanie podsy[puje maka stolnice i wyrabiam ale nie trwa to długo , bo jest ono juz mocno wyrobione tym widelcem, nie ma sie uklejonych łap i naprawde jest prosciutko.
Ciasto musi byc sprężyste i sie nie kleić !!!
Qtedy przekładam do miski, polewam oliwa po wierzchu, przykrywam ściereczka i chwile rośnie.
Potem wałkuje na placki albo rozciągam palcami na blasze też posmarowanej oliwa z oliwek i kładę co mam i piekę w ok. 200 st
POWODZENIA

: 08 lis 2007, 16:02
autor: CMonikA
Mam podobny przepis i jest pycha

: 08 lis 2007, 16:10
autor: lidziasc
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
extra :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

: 08 lis 2007, 16:13
autor: jasma
:ico_oczko: :ico_oczko:
To teraz może jakie macie pomysły na dodatki, ulubione kompozycje pizzowe :ico_oczko:
Chętnie skorzystam z pomysłów a swoje też dodam, ale kiedy indziej, bo teraz musze iść z jednej pracy do drugiej pracy :ico_placzek:

: 14 gru 2007, 20:40
autor: Zulcia
Pycha,ja też robię z podobnego przepisu,tylko dodaję jeszcze łyżeczkę cukru.

: 08 sty 2008, 00:55
autor: Natashka
ja robilam kiedys taka pracochlonna pizze, ale zawsze to dlugo trwalo..
ostatnio rodzinka zachciala pizzy to poszukalam co mam w szafce i zrobialm

na pol kg maki wsypalam torebeczke suchych drozdzy, szczypta soli, troche oliwy, ciepla woda na oko aby podczas wyrabianai ciacho bylo ciagnace i sprezyste

w miche i odstawiam na kaloryfer jak chce sie predko aby wyroslo :ico_haha_01:

potem juz tylko rozciagam na blaszce i nakladam co sie chce, zazwyczaj dla kazdego z rodziny co innego
ile piec... hmm w sumie na oko to robilam bo moj piekarnik jest zbzikowany, ale ok 20 minut w temp 170 stopni, ale radze samemu pilnowac :ico_haha_01:

niedbale aczkolwiek szybciutko naprawde :ico_haha_01:

: 15 sty 2008, 12:06
autor: maybell
pycha te wasze przepisy :-) moje ulubione dodatki do pizzy to oliwki kukurydza pieczarki papryka oczywisie ser i szyneczka :-)

: 22 sty 2008, 19:30
autor: aniulek
Podam Wam przepis na ciasto do pizzy bez drożdży;

3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
4-5 łyżek oleju
sól do smaku

Z tego wyrabiamy ciasto.Rozkładamy na formę,smarujemy koncentratem pomidorowym,na to układamy składniki:podsmażoną cebulkę,wędlinę i jakie jeszcze Wam przyjdą do głowy ,na końcu oczywiście starty ser.Pieczemy 40 minut.

: 22 sty 2008, 20:27
autor: lilo
aniulek muszę spróbować :ico_brawa_01:

: 27 sty 2008, 14:53
autor: Blanka26
jasma ale mnie rozbawiłaś tym przepisem, ale wypróbuję oczywiście :ico_haha_02: