Naleśniki:
- jajka
- mleko lub woda
- mąka
- olej - odrobina.
Wszystko mieszamy bądź miksujemy i łyżką od zupy (znaczy chochlą) nalewamy na patelnię. Jaśli ktos posiada patelnię teflonową to nie trzeba już nieczym smarowac. Jeśli zwyklą - polecam kawałej słoninki i przed każdym nalaniem placka wysmarowanie patelni tymże kawałkiem.
Naleśniki z pieczarkami i jajkami:
- placki naleśnikowe
- 30 dag pieczarek
- 4 jajka na twardo
- 2 białka
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki posiekanego koperku (może byc mrożony lub suszony)
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka masła
- sol, pieprz.
Pieczarki obrac, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrac, posiekać. Rozgrzac olej, zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić pieczarki, oprószyć, sola i pieprzem, dusić około 10 minut. Jajka posiekać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (ja nie dawałam baiłej ponieważ nie jestem pewna czy to sie później jednak dobrze zasmaża, a surowe jajko jakoś mi tu nie pasuje). Pieczarki wymieszać z jajkiem, pianą, bulką tartą i koperkiem. Doprawić do smaku. Naleśniki z nadzieniem zarumienić na maśle.
Jeżeli farsz sie rozsypuje choć nie powinien, poniewaz dajemy tez ta resztkę oleju na którym smażyliśmy zawsze moną dodać jeszcze ciut masła do środka farszu.
[ Dodano: 2007-03-09 ]
Naleśniki z mięsem:
- placki naleśnikowe
- 30 dag gotowanej wołowiny (nalepiej ugotowac rosół)
- i z rosołu dodać: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę
Przekręcić to wszystko przez maszynkę, dodać sół i pieprz do smaku. Zawijać w placki i smażyc na oleju.