Strona 1 z 1

A jaka zupa?

: 09 mar 2007, 15:07
autor: ruda
Aromatyczna zupa curry:
- 2 kostki rosołu drobiowego Winiary
- 200 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki groszku konserwowanego
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki smietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Filety pociąć w kostkę, podsmażyćna maśle. Rosól wg przepisu na opakowaniu i dodać do niego filety, gotowac 10 minut. Do zupy dodać groszke, ryż i curry (jednak radze nie sypac od razu 2 łyżeczke chyba że lubimi ziac ogniem :ico_haha_02: ). Mąkę rozrobić z ociupinką wodu, rozmieszać, dodać śmietanę, dodac ciut zupy, wymieszac i wlać do garnka. Zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem.

Małe rady:
z regu gotuję całą torebkę ryżu i w sumie jeśli robię wiecje zupy to dodaję więcej - bywa ze całe opakowanie. Groszku tak samo. NIe trzymam się usilnie przepisu. Aha nie zawsze zagęszczam też mąką i w sumie ryż sam w sobie zagęszcza zupę.
Ale wybór pozostawiam wam. Danie te było serwowane przy różnych okazjach bo całkeim nieźle sie prezentuje.

: 09 mar 2007, 17:43
autor: Sikorka
Reprezentacyjną zupą u mnie w domu jest zarazem bardzo prosta i szybka zupa z mięsa mielonego. W sumie robi się ją podobnie jak farsz do naleśników, który podałam, tylko oczywiście jest bardziej wodnista.

1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi
koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki
2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz

Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!

Mam też przepis na troszkę inną wersję tej zupy, ale tego jeszcze nie próbowałam, podobno jest gęstrza i troszkę bardziej pomidorowa:

ZUPA MEKSKAŃSKA
1 kg mielonego mięsa-obsmażyć na patelni rozdzielając widelcem,a następnie przełożyć do garnka, 5 cebul pokroić w półplastry ,przesmażyć i włożyć do mięsa, 1 puszka fasoli czerwonej razem z sosem-do garnka, 1 puszka pomidorów z sosem-pokroić i włożyć do mięsa, 1 puszka kukurydzy z sosem - do garnka, 1 puszka fasoli białej z sosem- dodać do garnka, słoiczek koncentratu pomidorowego, papryka słodka,sól,wegeta, pieprz, przyprawa meksykańska np.KNORR.Wszystko zagotować.

: 30 mar 2007, 10:26
autor: kaola
ruda, zupka pychota próbowałam - rewelacja :ico_brawa_01:

: 05 maja 2007, 19:17
autor: riterka
Zupa „Kasey”
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 kg pieczarek pokroić na plasterki
4 pory (nie liście)
2 serki topione śmietankowe
śmietana mała 18%
przyprawy,

Wykonanie:
Mięso, liście, ziele wrzucić do wody i ugotować posolić, odcedzić.
Pieczarki obgotować z plastrem cytryny, wodę wylać. Pieczarki wrzucić do mięsa (wywaru odcedzonego), a mięso rozdrobnić gotować razem. Porę pokroić w plasterki sparzyć gorącą wodą gotować razem, jak wszystko będzie miękkie, serek topiony roztopić na małym ogniu i wlać do zupy. Dodać majeranek i śmietanę. Podawać na ostro.

: 09 maja 2007, 19:01
autor: Sosna
Zupa jabłkowa ( :ico_puknij: może jeszcze mi powiecie że rybna jest :ico_smiechbig: ) --wiem ze jest :-P
oto przepis :-D
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 50 min
Składniki na 2 porcje
•150g jabłek
•350 ml wody
•40g cukru
•5g mąki ziemniaczanej
•30g śmietany



Etapy przygotowania

1. Zagotować wodę. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć ogonek i pozostałości kielicha, wrzucić do wrzącej wody, rozgotować pod przykryciem.

2. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę. Przetrzeć jabłka przelewając wywarem, zagotować, zestawić z płyty.

3. Wlać zawiesinę mąki mieszając, postawić ponownie na płycie, zagotować .

4. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy stale mieszając. Po dokładnym rozcieńczeniu śmietany wlać ja do zupy i zamieszać.

5. Przed podaniem doprawić potrawę do smaku.