A jaka zupa?
: 09 mar 2007, 15:07
Aromatyczna zupa curry:
- 2 kostki rosołu drobiowego Winiary
- 200 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki groszku konserwowanego
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki smietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Filety pociąć w kostkę, podsmażyćna maśle. Rosól wg przepisu na opakowaniu i dodać do niego filety, gotowac 10 minut. Do zupy dodać groszke, ryż i curry (jednak radze nie sypac od razu 2 łyżeczke chyba że lubimi ziac ogniem ). Mąkę rozrobić z ociupinką wodu, rozmieszać, dodać śmietanę, dodac ciut zupy, wymieszac i wlać do garnka. Zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem.
Małe rady:
z regu gotuję całą torebkę ryżu i w sumie jeśli robię wiecje zupy to dodaję więcej - bywa ze całe opakowanie. Groszku tak samo. NIe trzymam się usilnie przepisu. Aha nie zawsze zagęszczam też mąką i w sumie ryż sam w sobie zagęszcza zupę.
Ale wybór pozostawiam wam. Danie te było serwowane przy różnych okazjach bo całkeim nieźle sie prezentuje.
- 2 kostki rosołu drobiowego Winiary
- 200 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki groszku konserwowanego
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki smietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Filety pociąć w kostkę, podsmażyćna maśle. Rosól wg przepisu na opakowaniu i dodać do niego filety, gotowac 10 minut. Do zupy dodać groszke, ryż i curry (jednak radze nie sypac od razu 2 łyżeczke chyba że lubimi ziac ogniem ). Mąkę rozrobić z ociupinką wodu, rozmieszać, dodać śmietanę, dodac ciut zupy, wymieszac i wlać do garnka. Zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem.
Małe rady:
z regu gotuję całą torebkę ryżu i w sumie jeśli robię wiecje zupy to dodaję więcej - bywa ze całe opakowanie. Groszku tak samo. NIe trzymam się usilnie przepisu. Aha nie zawsze zagęszczam też mąką i w sumie ryż sam w sobie zagęszcza zupę.
Ale wybór pozostawiam wam. Danie te było serwowane przy różnych okazjach bo całkeim nieźle sie prezentuje.