słodkie serduszka
: 14 lut 2008, 14:37
witam
mój Ukochany uwielbia wszelkie słodkości, więc postanowiłam mu dziś upiec ciasteczka w kształcie serduszek
jeśli i wy macie ochotę osłodzić Walentynki to podaje przepis:
Austriackie serduszka
3 żółtka ugotowane na twardo,
5 dag cukru pudru,
17,5 dag Kasi
25 dag mąki,
5 dag mielonych migdałów,
10 dag galaretki malinowej lub pysznego dżemu,
0,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.
Czas
pieczenia: 200°C ok. 10-12 minut.
Żółtka przetrzeć przez sitko ,wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, mąką, cynamonem i solą. Dodać Kasię, posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowywać najlepiej po kawałku na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wycinać foremkami serduszka wielkości mniej więcej 5 cm. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszka lub po prostu otworki. Układać na natłuszczonej blasze
mój Ukochany uwielbia wszelkie słodkości, więc postanowiłam mu dziś upiec ciasteczka w kształcie serduszek
jeśli i wy macie ochotę osłodzić Walentynki to podaje przepis:
Austriackie serduszka
3 żółtka ugotowane na twardo,
5 dag cukru pudru,
17,5 dag Kasi
25 dag mąki,
5 dag mielonych migdałów,
10 dag galaretki malinowej lub pysznego dżemu,
0,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.
Czas
pieczenia: 200°C ok. 10-12 minut.
Żółtka przetrzeć przez sitko ,wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, mąką, cynamonem i solą. Dodać Kasię, posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowywać najlepiej po kawałku na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wycinać foremkami serduszka wielkości mniej więcej 5 cm. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszka lub po prostu otworki. Układać na natłuszczonej blasze