jak tam u Was z oliwą z oliwek?
: 16 paź 2020, 11:45
autor: nizia
Hej, zastanawiam się jak u was w domach sprawdza się oliwa z oliwek (BIO to konieczność czy tylko chwyt marketingowy???) bo co chwilę co innego słyszy się o korzystaniu z oliwy extra virgin. Jedni radzą żeby jeść ją tylko na zimno, ale czytałam też że można bezpiecznie na niej smażyć. Nie planuje robić niczego na głębokim tłuszczu, bardziej myślę o podsmażaniu warzyw, ale jestem ciekawa co o tym myślicie :)
Re: jak tam u Was z oliwą z oliwek?
: 16 paź 2020, 12:44
autor: Michel35
Też słyszałam, że oliwa z oliwek extra virgin nadaje się tylko na zimno, ponieważ przy smażeniu powstają jakies szkodliwe substancje. Na kursie gotowania zapytałam kucharza, co o tym sądzi i powiedział, że stosuję oliwę z oliwek extra virgin tylko do sosów, do skropienia salatek ponieważ jest to oliwa najwyższej jakości i najdroższa, szkoda by było na niej smażyć, wiec do smażenia stosuje zwykły olej,...