Strona 1 z 1

sushi

: 23 kwie 2008, 15:35
autor: Skrzatka
Dziewczyny macie jakieś swoje patenty na sushi? Ja ostatnio byłam w szoku, kiedy odkryłam przez przypadek, ze "sos samuraj" w sushi to serek Philadelphia :) hahaha...ale smakuje dobrze...ja dodaje do niego majonez i cieniutki szczypiorek, no i robię california maki z avocado i paluszkiem krabowym i karbowaną sałatą, posypane sezamem :) Ale monotonie się trochę robi. Surowych ryb jeść nie mogę :ico_ciezarowka: :) więc może doradzicie mi coś bezrybnego :) A w ogóle lubicie sushi? Dla mnie jest to obok czekolady taka rzecz którą mogę się po prostu napchać aż po same uszy!

: 24 kwie 2008, 07:38
autor: Beatris60
Ja też uwielbiam sushi ale sama robiłam tylko raz - też nie z surową rybą bo jednak trzeba być pewnym że świeża, robiłam z tuńczykiem z puszki i ogórkiem oraz z wędzonym łososiem i wyszło bardzo dobre. koleżanka mi mówiła że w ciąży zamawiała w restauracji z gotowaną rybą, może warto spróbować? a tak swoją drogą to opinie o sushi w :ico_ciezarowka: słyszałam różne, jedni twierdzą że zupełnie bezpieczne bo ryby nie mają tych chorób co zwierzęta, inni że nie, sama nie wiem - pytałaś lekarza?

sushi

: 24 kwie 2008, 11:04
autor: Skrzatka
No z lekarzem jeszcze nie rozmawiałam, po prostu unikam. Podobno to chodzi o ryzyko toksoplazmozy, albo listerii... Koleżanka twierdzi, że sushi całą ciążę jadła niby mając pewność że jest świerze..Ja sobie pomyślałam że to nie swoim zdrowiem ryzykuję i się trochę boję. Ale z drugiej strony źle domyte warzywa też mogą być źródłem toxo... Na razie surowa ryba chyba musi poczekać :) Ciekawe jak się robi taką gotowaną rybę do sushi, muszę poszukać przepisów :)

: 25 kwie 2008, 08:08
autor: Beatris60
liseria to może, ale toksoplazmoza to chyba gł odchody kocie, wieprzowina i ew źle umyte warzywa...ale na bank nie jestem pewna, lepiej uważać. Zrób sobie najwyżej z tuńczykiem z puszki i ogóreczkeim.

: 21 sty 2009, 14:52
autor: rita
Ja uwielbiam sushi i zawsze robię z wędzonym łososiem i ogórkiem. Moim zdaniem najlepsze bo nie lubię surowizny. I nigdy mi się nie znudzi bo jak zaczynam robić to mi i mężowi ślinianki zaczynają szybciej pracować.

: 21 sty 2009, 15:10
autor: betina
teściowa używa wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla córki, która ryb nie je, robi sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej )Sushi smakuje też wyśmienicie z kawiorem- można go włożyć do środka lub ułożyć po troszku na każdym plasterku

: 23 sty 2009, 14:06
autor: rita
No też słyszałam, że z kawiorem dobre, ale ja jakoś nie mogę się przekonać żeby spróbować, owoców morza też nie dam rady:( A tą polędwicę łososiową muszę w sklepach poszukać i spróbować co to warte.

: 03 maja 2009, 21:15
autor: zborra
witam!
ja sushi uwielbiam...jeść, robi mój małż :-D
próbowaliśmy z paluszkami krabowymi oraz surowym łososiem-bomba! do każdego rodzaju dodajemy odrobinę majonezu i świeżego ogórka...
ale w sushi barze widziałam również propozycje z pieczoną rybą, więc może tak warto spróbować???