Awatar użytkownika
kasiekk
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5516
Rejestracja: 07 mar 2007, 13:56

Różności z ciasta francuskiego :)

07 lip 2008, 13:17

Mam pytanie do Was,kupujecie ciasto francuskie a może same robicie? Co robicie z niego? Podobno można wiele różnych pysznych potraw wyczarować,tylko troche wyobraźni trzeba :ico_oczko: .Ja dopiero kupiłam pierwszy raz je ale jeszcze nic nie robiłam.Mam przepis na tartę paprykową i chyba zrobię bo apetycznie wyglada na obrazku ;)

Kiedys rzuciło mi się gdzieś w oczy parówki w cieście francuskim,ale nie wiem czy tam cos jeszcze sie dawało :ico_puknij: podzielcie sie swoimi sprawdzonymi przepisami na różności z tego ciasta:) :ico_sorki:

[ Dodano: 2008-07-07, 13:23 ]
a może ja napisze ten przepis na tą tartę,choc jej nie robiłam ale może któs zechce zrobić :ico_oczko:

Tarta paprykowa

-opakowanie mrożonego ciasta farancuskiego
-12 dag kiełbasy
-5 strąków kolorowej papryki
-2 dymki
-sól,pieprz,oregano
-szklanka gęstej śmietany
-8 dag startego żółtego sera

Ciasto rozmrozić,rozwinąć.Paprykę pokroić w paski,dymkę na kawałki,kiełbasę w plastry.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i potem ciastem.Spód i boki posmarować połową śmietany.Rozłożyć paprykę,dymkę i kiełbasę,polać resztą śmietany,posypać serem.Piec ok 20 min w temp.225st.

mmm pyszne by było jakby dodać jeszcze duszone pieczarki z cebulką a moze zamiast tej papryki te pieczarki i duużo sera mniammmmmm :ico_haha_02:

kiedys robiłam taką tartę z pieczarkami ale na kruchym spodzie i niestety zakalec sie zrobił ale to moja wina bo powinnam najpierw upiec ciasto a potem dodać farsz,ale teraz to juz wiem :ico_oczko: wtedy pierwszy raz robiłam ale i tak sie zjadło :ico_oczko:

biedroneczka_84
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2008, 13:43

11 lis 2008, 17:21

ja robię z ciasta francuskiego takie pierożki z różnymi farszami.. (tylko kupuję gotowe, zapracowana jestem a zrobienie tego ciasta jest pracochłonne).
np. z podsmażonymi pieczarkami i cebulą i ew. serem żółtym, z twarożkiem, tylko mało śmietany, żeby ciapka nie wyszła doprawionym np. cynamonem lub pieprzem jeśli ktoś lubi na ostro, ciekawy smak też kiedyś wyszedł jak pokroiłam parówki cieniutko, do tego ser feta i zielenina.. na razie tylko mi tyle przychodzi do głowy..
a później nakładam farsz, składam w trójkąty lub jakkolwiek mi to wyjdzie, zgniatam brzegi widelcem, posmarować roztrzepanym żółtkiem i do piekarnika na 220 stopni na 15-20 minut;)
pozdrawiam

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość