yhmm, to juz bardziej cukiernictwo niż ciastkarstwo ,ale technologicznie w ciastkarstwie nie ma takiej nazwy ,ale czego to sie nie robiło
oczywiście ,że ci pomoge
a co byłoz tą masą ? czemu ci nie wyszła? nie chciała sie wałkowac? ważne jest to : żeby nie dać duzo zelatyny niech bedzie ciut mniej niz w przepisie
Składniki :
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
przepis
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz !!!!!!!!!!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest okropnie słodka ale można ją cienko rozwałkować.
powodzenia