Mięsko obiadowe
: 14 mar 2007, 22:08
Zaczne tym co bardzo bardzo lubię
Schabik
4 kotlety bez kosci (ja kupuje w lidlu takie po 6 pakowane - są cieniutkie i potem to miesko takie mieciutkie)
25 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
4 zabki czosnku
2 szkl bulionu z kostki
1/2 szkl śmietany
mąka
sól pieprz, olej
posiekana zieleninka (szczypiorek, pietruszka)
Kotlety rozbic, doprawić, obtoczyć w mące, obsmażyć. zalać bulionem i przykryć. W ty czasie obrać i pokroić pieczarki i zmieżdżyć czosnek. Dowlaić do mięska. Dusić razem z godzinkę.
Miękkie miesko wyjąć, a sos zabielić śmietaną i doprawić. Ser zetrzec na tarce, rozpuscić w gorącym sosie (trzeba uważac, bo klucha lubi się zrobić). Posypać zieleninką.
Ja to robie na oko, a nie według tych podanych miar
Schabik
4 kotlety bez kosci (ja kupuje w lidlu takie po 6 pakowane - są cieniutkie i potem to miesko takie mieciutkie)
25 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
4 zabki czosnku
2 szkl bulionu z kostki
1/2 szkl śmietany
mąka
sól pieprz, olej
posiekana zieleninka (szczypiorek, pietruszka)
Kotlety rozbic, doprawić, obtoczyć w mące, obsmażyć. zalać bulionem i przykryć. W ty czasie obrać i pokroić pieczarki i zmieżdżyć czosnek. Dowlaić do mięska. Dusić razem z godzinkę.
Miękkie miesko wyjąć, a sos zabielić śmietaną i doprawić. Ser zetrzec na tarce, rozpuscić w gorącym sosie (trzeba uważac, bo klucha lubi się zrobić). Posypać zieleninką.
Ja to robie na oko, a nie według tych podanych miar