Strona 1 z 7

Mięsko obiadowe

: 14 mar 2007, 22:08
autor: surtsey
Zaczne tym co bardzo bardzo lubię

Schabik

4 kotlety bez kosci (ja kupuje w lidlu takie po 6 pakowane - są cieniutkie i potem to miesko takie mieciutkie)
25 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
4 zabki czosnku
2 szkl bulionu z kostki
1/2 szkl śmietany
mąka
sól pieprz, olej
posiekana zieleninka (szczypiorek, pietruszka)

Kotlety rozbic, doprawić, obtoczyć w mące, obsmażyć. zalać bulionem i przykryć. W ty czasie obrać i pokroić pieczarki i zmieżdżyć czosnek. Dowlaić do mięska. Dusić razem z godzinkę.
Miękkie miesko wyjąć, a sos zabielić śmietaną i doprawić. Ser zetrzec na tarce, rozpuscić w gorącym sosie (trzeba uważac, bo klucha lubi się zrobić). Posypać zieleninką.
Ja to robie na oko, a nie według tych podanych miar

: 14 mar 2007, 22:11
autor: Dora1
Ciekawe ,bardzo ciekawe Surtsey,trzeba spróbowac :ico_haha_01:

: 14 mar 2007, 22:17
autor: surtsey
Dorotko dzis sie tym napchalismy i jeszcze zostało na jutro...mniam :ico_haha_02:

: 19 mar 2007, 22:36
autor: Kocica_26
Super przepis. Napewno wypróbuję :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

: 25 mar 2007, 20:12
autor: riterka
a ja mam coś pysznego

roladka z piersi

farsz:
pół opakowania serka feta
pół papryki
pół ogórka zielonego, mogą być korniszony
serek i paprykę pokroić w drobną kostkę, ogórka zielonego zetrzeć na tarce, nie dodawać przypraw, wymieszać

2 podwójne piersi podzielić na 4 kotlety, ubić, posolić popieprzyć
na każdy kotlet układać farsz i robić zawijasy, przypiąć wykałaczką
obtoczyć w jajku, bułce tartej i na wolnym ogniu usmażyć

podawać z ryżem, lub ziemniakami,

u nas zostało z obiadu i na zimno tez jest pyszne :-D

: 04 kwie 2007, 22:01
autor: mosob
Riterko a papryka moze byc ze sloika???

: 07 kwie 2007, 21:48
autor: riterka
mosob, jasne, że może

: 10 kwie 2007, 13:24
autor: Kocica_26
Rewelacyjny przepis Riterko. Śniło mi się dzisiaj, że to jadłam :ico_puknij: Boszszszszeeee, sny to ja mam. Muszę koniecznie wypróbować, może w weekend. Podaj coś jeszcze, bo wydaje mi się, że masz mnóstwo takich smakowitych przepisów :ico_haha_02:

: 10 kwie 2007, 20:35
autor: riterka
zrobiłam na święta roladę wołową, można jeść na ciepło z ryżem, albo ziemniaczkami, albo tak jak ja na zimno w plasterki i do chlebka :-D

2 kg wołowiny, w miarę możliwości płaski kawałek

farsz:
boczniaki 1 opakowanie (myślę, że mogą też być pieczarki około 30-40 dkg)
boczek 15 dag
papryka 1 (może być też konserwowa)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki sera żółtego startego
tymianek, oregano
w przepisie są 2 parówki, ja nie dodałam
czosnek

mięso ubić do grubości około 2 cm, ja rozcięłam je w połowie, ale nie do końca i ubiłam, praktyczna rada położyć folię to się tak nie będzie rozpryskiwało po ubiciu posolić i popieprzyć z 2 stron

farsz
grzyby usmażyć, dodać paprykę i usmażony boczek, wszystko pokroić w kosteczkę, paprykę w krótkie paseczki, razem poddusić 5 minut, dodać bułkę tartą, ser, i przyprawy
na koniec dodać 2 ząbki czosnku, ja starłam na tartce
wyłożyć na płat mięsa i zawinąć w rulon, związać nitką bawełnianą i piec 2 godziny w 180 st
jest pyszne, polecam

: 10 kwie 2007, 21:27
autor: Kocica_26
:578: Riterko, przepis cudo. Myślę, że z ładniutką wieprzowinką też coś tak wspaniałego wyjdzie. Mniaaaaaaaam. Wygląda, że dość dużo pracy, ale napewno warto :ico_haha_02: