Strona 1 z 3

Zapiekanki różniste

: 14 mar 2007, 22:15
autor: surtsey
Na wyraźne życzenie forumek zapiekanka oszczędna :-)

Makaron zapiekany z jabłkami

produkty "na oko":
paczka makaronu (świderki, fale czy co tam macie)
kilogram jabłek
cukier
cynamon
trochę masła/oliwy

Makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Na dno brytfanki/ naczynia żaroodpornego dać kilka wiórków masła, na to 1/3 makaronu, 1/2 jabłek. Posypać cukrem i cynamonem. Na to kolejna taka sama warstwa. Zakończyć makaronem i wiórkami masła.
Zapiekać ok 20 minut w 200 stopniach.
Na talerzu można dosłodzić jeśli wyjdzie nijakie :ico_oczko:

Słyszałam też o wersji ryżem, ale nie znam

: 17 mar 2007, 14:55
autor: Beatris60
dzięki surtsey :ico_oczko:

: 18 mar 2007, 12:59
autor: Kocica_26
Super przepis :ico_brawa_01: .

Często robię zapiekanki, ale "na słono". Zaraz jakiś sprawdzony przepis wkleję, może się przyda :ico_haha_01:

[ Dodano: 2007-03-18 ]
Zapiekanka ziemniaczana

Surowe ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 5 minut (jeżeli plasterki dość grube, jeżeli cieńkie krócej)
Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek lub szynkę (do wyboru) pokrojone w niezbyt drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, ewentualnie paprykę i leciutko przyprawić solą i pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu ułóżyć warstwę ziemniaków, przykryć zawartością patelni i znowu warstwa ziemniaków.
Zupę cebulową lub pieczarkową Knorra wymieszać z 250 ml śmietany kremówki i odrobiną wody (ok.50 ml) i zalać zapiekankę
Wstaw do piekarnika , po upływie ok.20 min odkryć pokrywkę i piec jeszcze ok 15 min, do zarumienienia (temp.pieczenia 180-200 st)

:ico_haha_01:

: 19 mar 2007, 19:27
autor: surtsey
Kocica podobny prepis prepisałam własnie od ciotki :ico_haha_02: na djeciu wyglądało smakowicie :ico_haha_02: wyciągnę z kieszeni i porównam

[ Dodano: 2007-03-19 ]
PASTICIO - grecka zapiekanka (na zdjeciu wygląda bardzo apetycznie)

35 dag makaronu (na zdjeciu rurki)
1 cebula
3 zabki czosnku
60 dag mielonego miesa
po 2 łyżki oliwy i koncentratu pomidorowego
świeże oregano (nie oszukujmy się, użyje suszonego)
szczypta cynamonu (chyba niepotrzebna)
1 puszka pomidorów
pieprz, sól
4 jajka gałka muszkatołowa
po 10 dag tartego parmezanu i goudy
tłuszcz do formy

Cebule i czosnek posiekać. Makaron gotowac 8 minut, odcedzić. Mięsko podsmażyć na oliwie, dodać cebule, czosnek, koncentrat i pomidory. Doprawic sola, pieprzem i cynamonem. Gotowac 12 min.
Jajka wymieszac z solą, pieprzem i gałką i 3/4 tartego sera. Dodać do makaronu. Połowe masy makaronowej przełożyć do natłuszczonej formy. Na makaronie rozsmarować mieso, posypać oregano. Przykryć reszta makaronu, posypać pozostałym serem.
Piec 40 min/ 200 stopni.

Ja własnie zrobiłam mięsko i na dniach bedę ją degustowac :ico_haha_02:

: 20 mar 2007, 00:09
autor: kasiekk
z ryżem robi sie tak samo jak z jabłkami tyle ze zamiast makaronu dajemy ugotowany na sypko ryż i zapiekamy

: 21 mar 2007, 19:25
autor: surtsey
Chciałam zaznaczyc, ze zrobiłam to Pasticio - na obrazku tak smakowicie wygladało, ale nie rzuciło mnie na kolana.......

: 22 mar 2007, 13:38
autor: Kocica_26
To szkoda....bo na to Pasticio też chciałam się skusić :-)

: 22 mar 2007, 16:46
autor: surtsey
Kocica, a moze ja po prostu coś zepsułam? Spróbuj raz. Jak Ci wyjdzie dobre, to przyjade na degustację :-D

: 22 mar 2007, 16:49
autor: Kocica_26
Wiesz co? Może masz rację. Spróbuję, a co :-D Ale makaron chyba zastąpię ziemniakami, bo jakoś mi bardziej pasują do tej zapiekanki. Ja to w ogóle maniaczka ziemniaków jestem, jak że z Wielkopolski. Chyba dlatego już taka ze mnie pyra :-D Jak wyjdzie - dam znać :-D

: 22 mar 2007, 21:27
autor: lulu81
To z pozwolenia i ja wpisze przepis swojej ulubionej zapiekanki, nie znam jej nazwy, nazywam ją po prostu
Z jajkami
Potrzebujemy
5 jajek, 200gr swiezych pieczarek, 200gr sera zoltego, najlepiej jakiegos pikantnego, 1/4 szklanki mleka


Grzyby przekroic na cwarteczki, i wstawic do piekarnika na 20 minut (temp. 220)
3 jajka ugotowac, okolo 10 minut
2 surowych jajka wymieszac z mlekiem i startym serem
Ugotowane jajka obrac i tez przekroic na cwarteczki
Niewielkie naczynie zaroodporne posmarowac maslem
Wykladac warstwami jajka i grzyby
Na kazdą warstwe klasc ten ser
Na górze juz czasami posypuje bulką tartą
Wlozyc do piekarnika na 220 stopni do calkowitego "roztopięcia" sera ( to jakies 20 minut).

Aha, jesc juz ostygniętym