25 sty 2013, 15:54
Pyszne kuleczki orkiszowe z cieciorki (dobre też dla dzieciaczków!) Przepis pochodzi ze strony link usunięty przez obsługę forum
kładniki:
300 g cieciorki, 2 l wody, 8 łyżek drobnych płatków orkiszowych, 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka kminku/bertramu/galangi/gałki muszkatołowej, szczypta soli/piepru, olej słonecznikowy do smażenia.
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyć wieczorem przed planowanym przygotowywaniem potrawy, odcedzić, osuszyć, wylać wodę. Gotować w świeżej wodzie, nastepnie zmielić dwukrotnie przepuszczając przez maszynkę do mielenia, wymieszać z płatkami i przyprawami a z powstałego ciasta uformować 3-centymetrowe kuleczki. Smażyć na oleju słonecznikowym aż nabiorą zlotego koloru, odsączyć. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem migdałowym.