Ciasta z kremem
: 15 mar 2007, 16:04
To ciasto niestety nie wiem jak się nazywa, ale jest to jedyne ciasto z kremem, które lubię i często robię, może dlatego, że ten krem jest taki inny.
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 jajek
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
20 dag masła lub margaryny
1 duże opakowanie(podwójne) długich biszkoptów
wódeczka lub inny alkohol do nasączenia biszkoptów
polewa czekoladowa
Białka ubić 1/2 szklanki cukru, wsypać mak i połowę wiórków, wymieszać.
Blachę natłuścić, wylać ciasto i piec 30 minut w temp.180 stopni.
Przygotować krem: 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Z resztą mleka wymieszać żółtka i mąkę, wlać do wrzącego mleka, gotować aż masa zgęstnieje. Zimną masę utrzeć z masłem, wyłożyć na bezę makowo-kokosową, na kremie ułożyć biszkopty i skropić je alkoholem. Polać polewą i posypać wiórkami.
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 jajek
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
20 dag masła lub margaryny
1 duże opakowanie(podwójne) długich biszkoptów
wódeczka lub inny alkohol do nasączenia biszkoptów
polewa czekoladowa
Białka ubić 1/2 szklanki cukru, wsypać mak i połowę wiórków, wymieszać.
Blachę natłuścić, wylać ciasto i piec 30 minut w temp.180 stopni.
Przygotować krem: 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Z resztą mleka wymieszać żółtka i mąkę, wlać do wrzącego mleka, gotować aż masa zgęstnieje. Zimną masę utrzeć z masłem, wyłożyć na bezę makowo-kokosową, na kremie ułożyć biszkopty i skropić je alkoholem. Polać polewą i posypać wiórkami.