Toffi
: 27 sty 2009, 21:41
Składniki
3 paczki herbatników
1 opakowanie biszkoptów (lub 2 paczki krakersów)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (gotujemy 3 godz. w kąpieli wodnej) lub gotowa masa toffi
500 ml śmietany kremówki ubitej z 3 łyżkami cukru pudru
starta czekolada do posypania
Budyń:
1 jajko
1 żółtko
kostka masła roślinnego
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka mąki krupczatki
3 szklanki mleka
(gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami i margaryną, pozostałe mleko mieszamy z mąką, jajkiem i żóltkiem, wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy)
Kolejność składników:
Ułożyć herbatniki na blaszce, zalać ciepłym budyniem, ułożyć krakersy, polać karmelem, ułożyć krakersy, wyłożyć śmietanę, posypać czekoladą - można też przyrumienionymi płatkami migdałowymi
Smacznego!!!
Bomba kaloryczna ale warto
3 paczki herbatników
1 opakowanie biszkoptów (lub 2 paczki krakersów)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (gotujemy 3 godz. w kąpieli wodnej) lub gotowa masa toffi
500 ml śmietany kremówki ubitej z 3 łyżkami cukru pudru
starta czekolada do posypania
Budyń:
1 jajko
1 żółtko
kostka masła roślinnego
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka mąki krupczatki
3 szklanki mleka
(gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami i margaryną, pozostałe mleko mieszamy z mąką, jajkiem i żóltkiem, wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy)
Kolejność składników:
Ułożyć herbatniki na blaszce, zalać ciepłym budyniem, ułożyć krakersy, polać karmelem, ułożyć krakersy, wyłożyć śmietanę, posypać czekoladą - można też przyrumienionymi płatkami migdałowymi
Smacznego!!!
Bomba kaloryczna ale warto