Strona 1 z 3

spody do pizzy ...

: 18 mar 2007, 17:19
autor: mal
znacie moze jakis przepis ale nie na tradycyjny ale np z ziemniakow albo czegos takiego ?Moze takie bardziej dietetyczne :ico_oczko:

: 19 mar 2007, 19:28
autor: surtsey
mal na pewno gdzieś miałam, tylko musze poszukac, ziemniaczny też był :ico_haha_02:

: 19 mar 2007, 22:42
autor: mal
su bylabym tobie bardzo wdzieczna :ico_haha_01: :ico_haha_02:
w tv w niedele jest taki program o grubasach i wlasnie ta dietetyczka zainspirowala mnie ta pizza dietetyczna w wlasciwie tym spodem :ico_oczko: :ico_buziaczki_big:

: 03 maja 2007, 10:49
autor: Kathrin
to jest tradycyjna

250 ml ciepłej wody do tego wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę soli i wkruszyć 4 dkg drożdzy i dodać dużą łyżkę mąki wszystko wymieszać i odstawić . w tym czasie przygotować sobie składniki na wierzch to na co się ma ochotę. sos pomidorowy: duża łyżka koncentratu i duża łyżka ketchupu i trochę oregano . Następniedo trzech szklanek mąki dodać jeszcze szczytę soli wlać wyrośnięty zaczyn - wyrobić na koniec dodać łyżkę oleju i wyrobić rozwałkować wyłożyć na blachę posmarować sosem i poukładać co się chce i piec w temp 240 st ok 10 min lub w wyższej temp trochę krócej SMACZNEGO

Autor: Kaja

: 23 paź 2010, 13:29
autor: JoannaS
mal i co znalazłaś jakiś przepisik na dietetyczny spodzik? Wiem że pisałaś dawno temu, ale może wprowadziłaś go w życie do dzisiaj hihi :ico_oczko:

: 23 paź 2010, 14:02
autor: atka_1987
pizza na ziemniaczanym spodzie

skladniki:
* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* 1 łyżka przyprawy do pizzy lub ja osobiście wolę dodać po łyżeczce bazylii, tymianku i oregano
* 4 pomidory
* 5 ząbków czosnku
* 10 plasterków salami
* 1/3 papryki czerwonej
* 1/3 papryki żółtej
* 1 cebula
* garść czarnych oliwek
* 50-100 g tartego sera zależenie jak dużo sera lubimy
* sól
* 1 łyżka masła do posmarowania blaszki do pizzy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy. Gdy ziemniaki będą zupełnie zimne przepuszczamy je przez prasę do ziemniaków lub rozdrabniamy tłuczkiem. Dodajemy do masy ziemniaczanej jajka, starte 2 ząbki czosnku, sól i po jednej łyżeczce bazylii, tymianku i oregano. Wyrabiamy w miarę gładką masę i przekładamy na natłuszczoną blaszkę do pizzy. Aby łatwiej było rozprowadzać masę należy zwilżyć ręce, wtedy idzie łatwo i szybko. Ja formuję płaski blat z wyższymi boczkami tak, aby masa tworzył kształt koła z wałeczkiem okalającym. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Masa musi być po wyjęciu sucha w dotyku z delikatną skorupką. Pomidory obieramy ze skórki i smażymy na patelni z dodatkiem ziół i czosnku przez kilka minut aż powstanie pulpa pomidorowa, którą rozsmarujemy na blaszce z ziemniaczanym spodem. Na sosie układamy dodatki jak salami, papryka, krążki cebuli, oliwki i pieczemy przez 25 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 220 stopni. Na koniec posypujemy pizzę serem i czekamy przez chwilkę aż się rozpuści. Pizza jest smaczna, delikatna i aromatyczna. Kroimy się ją klasycznie kółkiem do pizzy i można brać w ręce trójkąciki dokładnie tak, ja przy pszennym cieście.

[ Dodano: 2010-10-23, 14:09 ]
lub

Składniki


Ciasto:

* 60 dag ugotowanych ziemniaków
* 2 jajka
* 1/2 szkl. mąki pszennej
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* Do przygotowania formy:
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka bułki tartej
* Do smażenia:
* olej
mozna rowniez nie dodawac maki
Nadzienie:
* po 10 dag pieczarek, parówek i żółtego sera (można więcej, wg uznania)
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki masła
* 1 łyżeczka słodkiej papryki

przygotowanie:


Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem, ostudzić. Dodać jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwę do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem.

Farsz: pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki, dokładnie wymieszać.

Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym żółtym serem i wiórkami masła, a na końcu papryką i oregano. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC i piec 30 minut. (jeżeli robimy ciasto bez mąki to pieczemy krócej).

: 23 paź 2010, 16:26
autor: JoannaS
atka1112, to masz sprawdzone przez siebie czy z netu albo od kogoś ?

: 28 paź 2010, 18:42
autor: atka_1987
1 sprawdzalam. mi smakowalo :)

: 09 lis 2011, 21:19
autor: JoannaS
planuje zrobic pizze tzn spod do niej bo reszta to łątwizna hihi
reklama pizzerinki mnie zainspirowała.
jakby ktoras miala jeszcze poza tymi wyzej przepisy na spody to bede wdzieczna. :-)

: 12 lis 2011, 22:42
autor: martaraz
JoannaS, ja pracowałam w pizzeri. Ciasto do pizzy jest na prawdę proste.

W 1,5 szklance ciepłej wody rozpuszczasz drożdże (kawałek mniej niż 1,4 kostki) do tego wsypujesz trochę cukru, soli, 2 łyż mąki no i ok 3-4 łyżki oliwy.
Jak rozczyn wyrośnie to zagniatasz go z 3,5 szk maki. Potem w razie potrzeby dosypujesz. To wszystko. z tej porcji ciasta wychodzą mi 4 pizze na cienkim cieście.

Sos na ciasto robię tak:
Pomidory z puszki wraz z przyprawą do pizzy, solą i oliwą miksuję blenderem.

Ciasto smaruję sosem, potem kładę wędlinkę, posypuje serem, pieczarki cebula, papryka. Jak sie chce położyć ser feta, oliwki, szpinak to zawsze na samym końcu.

[ Dodano: 12-11-2011, 21:43 ]
planuje zrobic pizze tzn spod do niej bo reszta to łątwizna hihi
Nie kupuj tego, lepiej samemu zrobić a i więcej i taniej wyjdzie :-D