Witam
Szukałem właśnie jakiegoś portalu dla kobiet specjalnie aby zaprezentować mój artykuł który jest na temat uzależnienia do komputera dzieci w wieku gimnazjalnym i dalej.
Na pewno mogę bardzo pomóc ponieważ znajduję się w środowisku gimnazjalnym bo jest młody ;] I miałem w swoim życiu a raczej mam kontakt z osobami uzależnionymi do komputera.
jest to na pewno dobre pouczenie dla mam i bardzo proszę nie lekceważyć tego tematu ,
w tym artykule nie wszystkie informacje są zawarte ale jeśli chcą się panie czegoś dowiedzieć bardzo proszę pisać na e-mail tam odpowiem na wszystkie pytania z bardzo poważnymi zamiarami ;] Na prawdę warto porozmawiać z kimś kto rozumie oco tutaj chodzi i jak się można tego pozbyć albo przynajmniej przypilnować ;
usunięte przez obsługę forum
na forum wymieniamy się doświadczeniem a nie pisaniem na mail ,zabijasz istotę forum w ten sposób
A o to Artykuł(Być może będzie go ciężko zrozumieć więc w razie jakich kol wiek wątpliwości proszę pisać na maila ) :
[center]
Hmm... Myślę że mogę ten post nazwać artykułem ale nie jest to ważne , ważna jest jego treść bo to na prawdę poważna sprawa , może jest to też pewna lekcja dla rodziców .
A więc na temat maniactwa komputerowego mam nawet przykład z życia więc mogę o tym bardzo dużo powiedzieć między innymi chce podkreślić jakie mogą być negatywne skutki nie pilnowania czasu przesiedzianego przed komputerem i wtajemniczania się w odległe zakamarki gier online taki jak np.World of WarCraft .
Mam kolegę który pod koniec semestru dostał grę World of WarCraft powiedział oczywiście że bardzo fajna i że już pierwszego dnia ciężko było mu sie od tego oderwać . Wcześniej oczywiście kolega dosyć długo przesiadywał przed komputerem ale nie siedząć po nocach ani nic z tych rzeczy. No ale już po tygodniu chłopak do szkoły zaczął przychodzić z podkrążonymi oczami i powtarzająć w kółko że jest zmęczony i nie wyspany. Takie zachowanie nic dobrego nie wróży , oprócz tego że tracisz chęć do energicznego zachowania w szkole to także nauka nie idzie Ci najlepiej. Tak jak wcześniej pisałem było to zachowanie po tygodniu a wyobrażacie sobie co się dzieje z osobami które grają już tak od paru lat i cały czas z takim samym poświęceniem. No ale skupmy się na tym przypadku , po tym pierwszym tygodniu mialem trochę inne podejście do ciągłego jęczenia że chce mi sie spać i nie mam siły mówiłem coś typu: Aaa pewnie długo grałeś , oo niezły z ciebie Boss ;] jest to niby jakieś pocieszenie dla tej osoby bo uświadamiam jej niestety że dobrze zrobiła siedząć po 10 godzin dziennie bo ma teraz opinie bossa ;] Nie będę opisywał teraz dokładnie każdego tygodnia ale podkreślę jeszcze że w grę weszły gry po nocach w dniach szkolych więć np. grająć już do 1 w nocy organizm młodego człowieka będzie wyczerpany i nie zdolny do prawidłowego funkcjonowania w szkole bo rozumiem że byłby to weekend ale nie był to dzień roboczy. No i było tak przez 4 miesiące aż wkońcu zacząłem stawiać pewien opór i starałem się uświadomić kumplowi że nie ma nic mądrego ani pożytecznego w tym co robi i że w tym czasie który przeznaczył na grę mógł zrobić dużo innych rzeczy które mogłyby mu sprawić więcej przyjemności niż granie . Lecz okazało się że nie było to takie proste niee bez większych starań takie głupie gadki nic nie dawały . Pewnego razu nawet przyznał się że jest maniakiem i że nie ma przyjaciół w życiu realnym ale że ma w wirtualnym , to już była masakra przez tak dlugi czas znał mnie a mówie że nie ma przyjaciół . W pewnym momencie zauważyłem że życie nie miało dla niego żadnego znaczenia , pewnym plusem jest to że chłopak jest zdolny bo nawet nie otwiera książek a jest 3 uczniem prawie że 4 ;] To oznacza napewno że jakby chciał to by dużo osiągnął już w tym wieku . Niby jest na to wszystko pewne usprawiedliwienie bo tak naprawdę wszystko to jest spowodowane niedopilnowaniem rodziców i ich obojętnościa do takich spraw . Kompletny luz w weekend przez 12 godzin nikt nie wchodzi do twojego pokoju bo ty i tak jesteś zamknięty a nikt nie jest przecież do tego przyzwyczajony bo to nie normalne żeby kazać przerwać grę bo i tak już siedzi pół dnia , dla mnie jest to nienormalne ale co ja moge zrobić w tym momencie skoro nie ma nawet żadnej opieki ze strony rodziców..
I taki z tego wniosek dla rodziców i nie tylko : Zawsze patrzcie w co grają wasze dzieci , ile czasu przesiadują przy komputerze , nie pozwalajcie na dobrowolne włączanie komputera , najlepiej także nie wstawiać komputera do pokoju dziecka (st to bardzo ryzykowane) wkońcu można wnioskować na tej historii ;]
Mam nadzieje że za bardzo nie pomieszałem ale starałem się jak najwięcej wytłumaczyć ;]
Proszę o komentarze ;]
[/center]