Strona 1 z 1
Sernik na zimno
: 24 sie 2009, 14:06
autor: Izunia
Dziewczyny jest już temat o sernikach ale nie ma osernikach na zimno lub ciastach jogurtowych na zimno.
Ja chętnie bym takie ciasto zrobiła a właściwie to dla mojego męza bo ostatnio wspominał o takim cieście że by zjadł ale ja nie znam żadnego przepisu najlepiej żeby był już sprawdzony. Fakt w internecie jest ich masa ale w końcu jeśli wy robiłyście to napewno bedzie on sprawdzony
No tak sa jeszcze te z paczki ale same wiecie nie ma to jak własnej roboty ;)
Więc liczę na was i podzielcoie się swoimi przepisami
Pozdrawiam :))
: 24 sie 2009, 14:28
autor: lilo
Ja nie pomogę bo robię ostatnio często ale z torebki
Ale wszyscy chwalą
Jak się trochę ulepszy, doda serek waniliowy, herbatniki i owoce to naprawdę dobry wychodzi
: 24 sie 2009, 14:32
autor: Izunia
lilo, ja też go zrobię ale chciałam tez taki samorobny zrobić ;)
: 25 sie 2009, 14:24
autor: izuś_85
to ja pozwole sobie wkleić przepis od aniawlkp86 bo brzmi bardzo ciekawie
Sernik z brzoskwiniami
składniki-
biszkopciki do wyłożenia tortownicy, 3 opakowania ( 75 dag) serka homogenizowanego, kostka (25 dag) masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 2 kopiaste łyzeczki zelatyny, 1/2 szklanki mleka, 5 żółtek, puszka brzoskwiń w syropie (lub inne owoce), 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub odpowiedniej do innych owoców
przygotowanie-
brzoskwinie odsączyc na sicie. w 2 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę-resztę gotujemy,gdy napęcznieje,zalewamy pozostałym,wrzącym mlekiem,dokładnie mieszamy by nie było grudek,odstawiamy do przechłodzenia.
spód tortownicy wykładamy biszkoptami. masło ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy,cały czas ucierając,po jednym żółtku na przemian z łyżką sera,nastepnie rozpuszczoną w mleku żelatynę,składniki dokładnie łączymy-można użyc miksera zamiast ucierać.masę serową wylewamy na przygotowany spód,wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.na wierzchu lekko stężonego sernika układamy połówki brzoskwiń wybrzuszeniem do spodu. całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. zostawić na około 3 godziny.
: 25 sie 2009, 14:32
autor: Izunia
izuś_85, tak tak już go spisałam jak aniawlkp86 do podawała tylko szybciej załozylam wątek niż go dostałam ale czekamy na inne propozycje dziewczyny ;))))
: 25 sie 2009, 14:43
autor: izuś_85
Izunia, dokładnie
inne przepisy też sie przydadzą
wiem na pewno ze moja ciocia robiła kiedyś taki sernik na zimno z twarogu normalnego, dwa razy go przemielała... chyba śmietany dodawała,
fajnie by było mieć taki przepis
: 25 sie 2009, 15:32
autor: Izunia
izuś_85, no wiem też że są z jodurtu naturalnego
: 25 sie 2009, 15:47
autor: betina
Izunia, ja robie tak
800g białego sera (zmielony kupuje w wiaderku)
250g masła
1,5 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
5 jaj
3 łyżki żelatyny
1 szkl. mleka
galaretka (np. brzoskwiniowa )
ew.owoce(mandarynki z puszki,truskawki,brzoskwinie)
1. Masło, cukier, cukier wanil.,oraz żółtka utrzeć.
2. Po trochu dodawać sera.
3. Do przegotowanego mleka dodać rozrobioną zimną wodą żelatynę.
4. Dokładnie wymieszać i powoli wlać do sera.
5. Na końcu dodać ubitą pianę
6. Wyłożyć ciasto do tortownicy ,ulozyc owoce
7. Zalać galaretką.
8. Włożyć do lodówki.
Można też sernik przygotowac na biszkopcie upieczonym lub kupnym jak kto woli :)
: 13 lip 2010, 23:05
autor: kolorowomi
W weekend zrobiłam właśnie taki sernik na zimno, w większości z torebki, jednak wprowadziłam pewną modyfikacje, którą bym chciała się pochwalić
Zamiast zwykłych biszkoptów czy herbatników dałam cienkie wafle ryżowe w czekoladzie
reklama Czekolada pyszna a całość w smak bajer!
: 21 wrz 2010, 11:46
autor: rita
Ja robię taki sernik na zimno który wszyscy bardzo chwalą:
1 serek homogenizowany waniliowy
1/2 kg sera do serników w wiaderku (ja używam Twarogu aksamitnego z Oetkera)
4 jaja
1 szklanka cukru
cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
3 łyżki stołowe żelatyny (około 20g)
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny (ja daję Kasię)
2-3 galaretki
owoce wg upodobań
Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaje margarynę i znowu ucieram. Do tego dodaje serek homo i twaróg aksamitny, miksuje razem. Osobno ubiłam białko na piankę i odstawiam. Żelatynę zalewam zimną wodą około 1/4 szklanki i odstawiam żeby napęczniała. Potem rozpuszczam ją w gorącym mleku i ostudzoną dodaję do masy serowej, razem miksuję. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam wszystko łyżką. Galaretki 2 różne smaki rozpuszczam każdą w szklance wody (to oczywiście robię wcześniej aby galaretka zdążyła zastygnąć ), żeby dawała się ładnie kroić w kostkę i dodaję pokrojoną do masy serowej, wylewam wszystko na tortownicę. Można na spodzie ułożyć biszkopty jak kto woli (ja nie kładę), po zastygnięciu wierzch udekorować ulubionymi owocami i zalać galaretką.
Pychota :)