Jak to się sprawdza???? Chcemy kupić labradorka do domu... mamy swoje podwórko.
nie za bardzo wiem o co chodzi w pytaniu...
co sie sprawdza??????
podejrzewam ze przebywanie psa w domu tak????
wiec zanim kupisz psa przeanalizuj dokładnie czy tego chcesz i uwzględnij kilka moich uwag:
-pies to obowiązek na kilkanaście lat
-pies to nie zabawka którą można oddać do sklepu gdy sie znudzi
-zajmuje mnóstwo czasu jego wychowanie
-trzeba wiele cierpliwości aby nauczyć psa podstawowych komend (np. zostaw gdy złapie zabawkę)
-trzeba nauczyć go czystosci co niekiedy jest bardzo trudne
-musisz miec na uwadze że pochłania mase pieniędzy-dobra karma, szczepienia, pięlęgnacja
-musisz mieć na uwadze trudnosci w posiadaniu psa np. wyjazd na wakacje, czy masz gdzie go zostawić?
-czasem zdarza sie ze psy nie nauczone są zostawania w domu- wyją pod drzwiami i niszczą wszystko w zasięgu pyska
-pies gubi sierść która zapewne bedzie wszędzie
-potrzebuje też bliskosci człowieka, chce być blisko i nie można go izolować umieszczając jego posłanie np w przedpokoju
-wymaga konsekwencji w egzekwowaniu zasad, jeśli pozwolisz raz na wejście na kanape to gdy innym razem kazesz zejsć nie bedzie to dla niego czytelne, albo pozwalasz zawsze albo nigdy i to tzreba uwzględnić od pierwszego dnia w domu
szczególną uwage zwróc na to czy bedziesz na tyle cierpliwa żeby wychować psa tak aby nie zrobił dziecku krzywdy
bo źle wychowany labrador moze być groźniejszy od dobrze ułozonego amstaffa
ja mam pit bulla i wychowałam go tak, ze zostaje w domu sam i nic nie niszczy, jest posłuszny i ułożony mi. dzięki szkoleniom, nie ma instynktu pilnowania przedmiotów dzięki temu każdy człowiek i kazde dziecko moze z pyska wyciągnać mu dosłownie wszystko, oddaje jedzenie, kosć, zabawkę, patyk... można mu grzebać w misce a on jeszcze sie bedzie cieszył
ale kosztowało mnie to ogromnie duzo wysiłku i pochłonięcia duzej ilosci wiedzy
przed kupnem psa odwiedź prosze strone stoppseudohodowcom..pl wpisz w google rasowy=rodowodowy, zapoznaj sie z tematyka pseudohodowców i pamietaj ze jesli nie stac cie na kupno psa rasowego to takze nie stac cie na jego utzrymanie
zapoznaj sie z hodowlami psów rasowych bo czasem hodowcy sprzedają rasowe szczeniaki bardzo tanio- są to tzw "pety" psy które nie mogą trafić na wystawy np z powodu złego zgryzu lub załomka na ogonku lub innego ubarwienia
cena takiego psa niekiedy jest duzo niższa niż psa od "pana Józka" który po raz piąty pokrył swoją nierasową suke niewiadomo jakim psem
wtedy z labradora wyrosnać moze bernardyn
w razie pytań- słuze pomocą
[ Dodano: 2009-10-07, 09:59 ]
muszę dodać iż nie polecam branie psa z niewiadomo skad jesli masz dziecko ryzykujesz jego zycie, biorąc psa z pseudohodowli (czyli kupujac kundla na allegro) czy ze schroniska musisz być świadoma ze taki pies moze być chwiejny psychicznie, mieć stany lękowe, moze być agresywny- to właśnie takie psy są bohaterami wszelkiego rodzaju pogryzień tak chetnie pokazywanych przez media
tak wiec do domu z małymi dziećmi tylko szczeniak którego mozna ułożyc "po swojemu" i najlepiej od dobrego hodowcy który nie rozmnaża psów z zaburzeniami psychicznymi
pamiętaj tez ze podwórko nie zastąpi psu prawdziwego długiego spaceru, pies własne podwórko traktuje jak częsć domu i musi wyjsć "na zewnątrz" aby sie załatwić czy wyluzowac, wyszaleć