Kawowe wariacje
: 08 paź 2009, 09:00
autor: ikka
Kawa wzmocniona kroplą mocniejszego trunku smakuje doskonale :)
Porcja dla 2 osób
200 ml Ajerkoniaku
1 op. cukru waniliowego
40 g cukru
200 ml mleka
500 ml kawy Astry
kakao w proszku
Przygotowanie:
Ajerkoniak, cukier waniliowy, cukier zwykły i 100 ml mleka podgrzać i wlać do dwóch naczyń. Uzupełnić kawą. Podgrzać resztę mleka, spienić ręcznym mikserem i dolać do kawy. Posypać po wierzchu kakao w proszku.
: 08 paź 2009, 09:13
autor: betina
moja ulubiona
Składniki: 2 porcje
300 ml mocnej kawy (najlepiej espresso), schłodzonej
300 ml pełnotłustego mleka, schłodzonego
2 gałki lodów czekoladowych
2 gałki lodów waniliowych
1 łyżeczka kakao w proszku
cukier puder do smaku
bita śmietana (może być w areozolu)
Opis przygotowania: 15 min.
Połowę schłodzonej kawy wymieszać z mlekiem i dodać łyżeczkę kakao. Dodać cukier do smaku. Mieszanką wypełnić po połowie wysokie szkło. Lody zmiksować z resztą kawy i przelać do wcześniejszej mieszanki mleczno-kawowej. Z wierzchu obficie udekorować bitą śmietaną.
Składniki
dla 2-4 osób
4 filiżanki pełnego mleka,
5 kostek gorzkiej czekolady,
4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżeczki cukru,
bita śmietana,
utarta czekolada,
Przed podaniem kawy filiżanki trzymamy we wrzącej wodzie. Mleko podgrzewamy dopłóki nie będzie wrzało, ale może się zagotować, zdejmujemy z palnika dodajemy pokriszoną czekoladę , cukier i kawę. Składniki dokładnie mieszamy aż całość lekko się spieni. Gorącą kawę rozlewamy
do wcześniej przygotowanych filiżanek , na wierzch dajemy porcję bitej śmietany i posypujemy utartą czekoladą. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu aby kawa była ciepła.
a tu kilka przepisów z netu
Kawa z Rumem
300 ml mocnej kawy
125 ml ciemnego rumu
4 łyżki cukru
150 ml śmietany
Rum i cukier nieco podgrzać i przelać do wysokich szklanek. Dodać kawę. Śmietanę ubić i przelać ostrożnie do napojów tak, aby utrzymywała się na powierzchni. Natychmiast podawać.
Kawa z likierem migdałowym
200 ml likieru migdałowego
500 ml mocnej kawy
200 ml mleka
1 torebka cukru waniliowego
40 g cukru
1 łyżeczka kakao w proszku
Cukier waniliowy, likier migdałowy, cukier oraz 100 ml mleka nieco podgrzać i przelać do trzech wysokich szklanek. Do każdej dodać kawę. Pozostałą część mleka podgrzać, zmiksować tak, by się spieniło i przelać do kawy. Wierzch posypać kakao w proszku. Natychmiast podawać.
Kawa z Sherry
80 ml sherry
500 ml mocnej kawy
125 ml śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 białko
Białko ubić na sztywno. Śmietanę z cukrem waniliowym także. Do ubitej śmietany dodać białko, delikatnie wymieszać. Przygotować 4 filiżanki, do każdej z nich wlać po 20 ml sherry, dodać śmietankę i na koniec wlać gorącą kawę. Natychmiast podawać.
Kawa z Winem i Miodem
80 ml czerwonego wytrawnego wina
400 ml mocnej gorącej kawy
400 ml mleka
4 łyżki płynnego miodu
4 łyżeczki kakao w proszku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 całe laski cynamonu
Mleko wraz z miodem, kakao i cynamonem zagotować. Przelać do 4 (większych) filiżanek. Do każdej wlać100 ml kawy i 20 ml wina i włożyć po laseczce cynamonowej, która gościom posłuży jako mieszadełko. Podawać.
Mrożona Kawa z Anyżówką
80 ml anyżówki
750 ml mocnej kawy
125 ml bitej śmietany (może być w areozolu)
4 łyżeczki startej czekolady
lody waniliowe
Przygotować kawę, całkowicie ją schłodzić. Przelać do wysokich szklanek (tak, by wypełnić ok. 1/3 ich pojemności). Wlać anyżówkę, włożyć po jednej gałce lodów waniliowych, wycisnąć sporą rozetkę z bitej śmietany i na koniec posypać startą czekoladą. Natychmiast podawać.
Kawa po kapitańsku z Koniakiem
60 ml koniaku
2 filiżanki gorącej espresso
4 łyżeczki cukru
2 żółtka
Koniak podgrzać wraz z 2 łyżeczkami cukru. Z żółtka i 2 łyżeczek cukru ukręcić kogel-mogel. Ciepły koniak przelać do szerokich szklanek (lub pucharków). Następnie bardzo delikatnie wlać espresso i na koniec równie ostrożnie kogel-mogel tak, by ułożyły się trójkolorowe warstwy. Natychmiast podawać.
Irish Coffee
180 ml irlandzkiej whiskey
250 ml bitej śmietany
2 łyżki cukru
6 łyżek brązowego cukru
6 filiżanek mocnej kawy
W schłodzonej misce ubić na sztywno śmietankę. Sześć szklanek do whiskey podgrzać i do każdej wlać whiskey, dodać po łyżce brązowego cukru oraz filiżance kawy i na koniec nałożyć po łyżce bitej śmietany. Natychmiast podawać.
: 09 paź 2009, 18:26
autor: ikka
A jak oglądam te wariacje
http://www.youtube.com/watch?v=2Lr70pXf ... re=related to w ogóle wymiękam...tak to pięknie wygląda, że moja kolejna filiżanka astry zostanie poddana podobnym eksperymentom
ciekawe co mi wyjdzie :)
: 19 paź 2009, 19:46
autor: żaneta34
No rzeczywiscie taka kawka to wprost dzieło , arcydzieło
Super , ale widze ze tez jak to mówia "lubujesz" sie w kawce niskodrażniacej ???
: 23 paź 2009, 18:20
autor: ikka
O tak uwielbiam ją za ten aromat i za to że taka zdrowa jest.
Kolejna kawowa wariacja tym razem wzmocniona chilli :)
Kawa z chilli i czekoladą
Składniki:
50 ml śmietanki słodkiej
2 - 3 kostki czekolady gorzkiej
1 chilli ptasie oko
3/4 filiżanki zaparzonej czarnej kawy
cukier
Kawę parzymy w ulubiony przez nas sposób. W niewielkim rondelku, na małym ogniu gotujemy śmietankę, do której dorzucamy połamaną czekoladę i rozkruszone chilli. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, wlewamy do filiżanki .
: 25 paź 2009, 16:54
autor: żaneta34
O tak uwielbiam ją za ten aromat i za to że taka zdrowa jest.
Kolejna kawowa wariacja tym razem wzmocniona chilli :)
Kawa z chilli i czekoladą
Składniki:
50 ml śmietanki słodkiej
2 - 3 kostki czekolady gorzkiej
1 chilli ptasie oko
3/4 filiżanki zaparzonej czarnej kawy
cukier
Kawę parzymy w ulubiony przez nas sposób. W niewielkim rondelku, na małym ogniu gotujemy śmietankę, do której dorzucamy połamaną czekoladę i rozkruszone chilli. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, wlewamy do filiżanki .
Oj ,wielkie dzieki za taki super przepis.Do tej pory jadłam tylko czekolade z chilli,natomiast z kawka niskodrazniaca jeszcze nie próbowałam .
: 27 paź 2009, 14:00
autor: ikka
Można jeszcze w kafeterce zaparzyć kawkę razem z jedna papryczką chili,a potem do filiżanki dodać czekoladkę lub kakao :)
: 27 paź 2009, 20:18
autor: żaneta34
Można jeszcze w kafeterce zaparzyć kawkę razem z jedna papryczką chili,a potem do filiżanki dodać czekoladkę lub kakao :)
No kurcze, brzmi to strasznie zachecajaco ,ale papryczka chilli jest piekielnie ostra. To kawa nie nabiera tez takiej pieprznosci ?
: 29 paź 2009, 13:05
autor: ikka
żaneta34, w przepisie podałam, ze jest to papryczka chilli ptasie oko, ona jest taka maluka, malutka, zwana inaczej tajskim pieprzem i astra z nią smakuje wybornie, no oczywiście nie wolno przesadzać z chili :)
: 29 paź 2009, 22:02
autor: żaneta34
żaneta34, w przepisie podałam, ze jest to papryczka chilli ptasie oko, ona jest taka maluka, malutka, zwana inaczej tajskim pieprzem i astra z nią smakuje wybornie, no oczywiście nie wolno przesadzać z chili :)
A widzisz , to mi to gdzieś umknęło. A musze poszukac tych papryczek.Moze rzeczywiscie maja inny nie az tak ostry smaczek.No i wyjdzie poezja w połaczeniu z kawa.