Mój przepis na grochówkę
Składniki:
- 2 litry wody
- groch suszony 2 szklanki
- boczek wędzony 25 dag
- cebula duża 2 szt
- czosnek 4 ząbki
- majeranek 1 łyżka
- cząber 1 łyżka
- kiełbasa cienka 25 dag
- 2 duże marchewki
- 3 duże ziemniaki
Sposób przyrządzenia:
Boczek i kiełbasę gotujemy przez 30 minut w około 2 litrach wody. Następnie wyciągamy boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę lub inną formę i podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Do garnka z wywarem z kiełbasy i boczku wsypujemy 2 szklanki grochu (dobrze, aby dzień przed gotowaniem namoczyć groch w zimnej wodzie; spowoduje to szybszy proces ugotowania grochu). Gotujemy groch w wywarze przez 1 godzinę i odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Potem spowrotem na ogień i kiedy zacznie się gotować wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz podsmażony boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek. Gotujemy przez godzinę i na koniec dodajemy szczyptę majeranku i cząber. Ostatnią czynnością jaką musimy zrobić to nalać zupę na talerz i rozkoszować się jej smakiem