Ciasto drożdżowe z owocami
(blacha ok.35x25 cm):
3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
100g masła (roztopić)
40g drożdży świeżych
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
ok.50-60 g zimnego masła
Owoce
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.
Jak dla mnie najlepsze
