Strona 1 z 1

Niby goląbki

: 22 mar 2007, 22:12
autor: lulu81
Uwielbiam goląbki, ale bardzo nie lubioe ich przyządzać, szczerze kiepsko to nawet u mnie wychodzi, ale moja mamusia nauczyla mnie robic jak my nazywamy "Niby goląbki"

Okolo 2/3 szklanki ryzu ugotowac w wodzie z solą. Wode dokladnie wyliac.
500-700 gr kapusty swiezej pokroic w kostke malą ze stroną okolo 1 cm.

W dużą miske wlożyc ryż, kapuste i 800gr farszu (mięso+ cebula+ specji, kto jakie woli) . Wszystko bardzo dobrze wymieszac, dodac sól i pieprz
Z otrzymanej "mieszaniny" zrobic wielkie kotlety, niby mielone, dobrze uformowac, poubijac, zeby przy smazeniu nie rozpadaly sie (mozna dodatkowo wlozyc na minut 5 do zamrozalnika, ale nie obowiązkowo jak sie dobrze ich uforrmowac)
Te kotlety obmoczyc w tartej bulce i smazyc na wielkim ognie. One nie powinne calkiem sie usmazyc, tylko na zewnątrz

Kotlety wylozyc na nasmarowaną blache( glęboką powyzej 5 cm)


400-500gr smietany wymieszac z 3-4 duze lyzki tomatnej pasty dodac soli i wlac 0,5 szklanki wody. Tym sosem polac kotlety, zeby nie zostalo "suchego miejsca"
Wlozyc do piekarnika na 40-50 minut z temp. 180-220°C.



Ja w każdą potrawe z kapusty dodaje lisc laurowy, ale to kto jak lubi.
Kiedys probowalam i nie obsmazywac kotlet i tez w miare wyszlo.
Jeszcze, zeby kapusta byla nie twarda, to na początku lepiej jej obgotowac, albo wlozyc do mikrofalówki na 4-5 min na max.
Czasami z obawy na przypalenie kotletów wykladam pod nich częsc tej obgotowanej kapusty.

: 23 mar 2007, 13:48
autor: Kocica_26
Ja, tak samo jak Ty, uwielbiam gołąbki. Ale przy nich jest tyle pracy, że mnie to zawsze zniechęca. Zawsze jeżdżę do moich rodziców na tę pyszną potrawę :-D

Niby gołąbki robię bardzo często, tylko później, zamiast tym sosem, o którym piszesz, zalewam "czystym" sosem pomidorowym. No i często zamiast ryżu daję kaszy manny (tylko nie za dużo). Pyyyycha. A z tym sosikiem też musze wypróbować, bo brzmi pysznie :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2007-03-23 ]
Acha.....a mój przepis na "czysty" :-D sos pomidorowy do tych niby-gołąbków:

(Oczywiście składniki "na oko")

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulkę, gdy już będzie mięciutka posolić, dodać dobrej jakości koncentrat pomidorowy, troszkę podsmażyć, dolać wody. Doprawić cukrem, solą i odrobiną pieprzu. Gotować chwilę i polać przygotowane wcześniej niby-gołąbki.

: 23 mar 2007, 13:54
autor: lulu81
Obowiązkowo spróbuje Twój sosik zrobic :-)

: 23 mar 2007, 13:55
autor: Kocica_26
To fajnie :ico_haha_02: Ty spróbujesz mój, a ja Twój. Może nawet jutro.... :-D

: 25 mar 2007, 20:03
autor: riterka
mniam, a ja miałam w planie robić prawdziwe gołąbki, to chyba zrobię te, co polecacie
Kociczko napisz mi tylko jak robisz te z kaszą to ile jej dajesz ??
oczywiście tak na oko :-D

: 26 mar 2007, 09:28
autor: babe_boom
a ja robie normalny farsz mięso + ryż do tego dodaję jeszcze przypieczponą cebulkę a kapuste siekam na malutkie kawałki, gotuje i mieszam z tym farszem... zalewam sosem pomidorowym i się zajadam :) pyyyyyyycha

: 14 wrz 2007, 08:21
autor: kelly
ja robie podobnie jak babe_boom tylko bez ryzu i mowi na to golabki luzem:)

: 13 paź 2007, 22:16
autor: Dona
a ja do mięsa (jak na mielone) dodaję rozdziabany czosnek, startą marchew, pietruszkę, cebulę i kapuste pekinską, potem kotleciki obsmażam i wrzucam do gara z sosem(woda+koncentrat pom.+czosnek +trochę kostki rosołowej), u mnie mówimy na nie gołąbki gorlickie