Strona 1 z 1

zaprawy na zimę...(przyszłą)

: 23 mar 2007, 10:51
autor: aguśka
Mam kilka fajnych przepisów na sałatki do słoików, ale nie wiem czy jesteście tym zainteresowane. Wiem że to jeszcze nie czas na zaprawy, ale tak mi się przypomniało....Jesteście tym zaineresowane???????? Pozdrawiam :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:

: 23 mar 2007, 12:02
autor: ruda
myśle że jak będą wpisane juz to każda z nas przymyśli sprawę bop jak już dochodzi czas robienia to wiecznie nie ma czasu ani chęci na poszukiwanie nowych pomysłów.
Wpisujcie śmiało.

: 23 mar 2007, 23:41
autor: aguśka
BURACZKI (PYSZNE)

6 kg. buraczków ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
7 dużych cebul zmielić na maszynce do mięsa.

1/2 litra octu 10% /
1 półlitrowy garnuszek cukru /
2 duże łyżki soli / te składniki zagotować
1/2 litra wody. /

Tak przygotowaną marynatę wymieszać z mieloną cebulą i pogotować 10 minut. Potem wlać do startych buraczków i dobrze wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem.

Ja często przed podaniem dodaję jeszcze troszkę posiekanej drobno cebulki lub pora i kilka łyżek majonezu kieleckiego. Mówię Wam- rewelacja!!!!

Można na początek zrobić z połowy porcji i sprawdzić czy smakuje....

[ Dodano: 2007-03-23 ]
SAŁATKA Z 7 SKŁADNIKÓW

1 kg. papryki (najlepiwj różnokolorowej)
1 kg. marchewki
1 kg. kapusty włoskiej
1 kg. cebuli
1 kg. ogórków
1 kg. kalafiora
1 kg. pomidorów
1 dkg. pieprzu
2 łyżki soli
1 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10%
1/2 litra oleju
angielskie ziele, liść laurowy.

Olej rozgrzać, dodać startą marchew i pokrojony ( w różyczki) kalafior, smażyć 10 minut. Dodać resztę składników bez pomidorai smażyć kolejne 10 minut, potem pomidor i zalewę (reszta składników)i smażyć 30 minut. Włożyć do słoików i pasterayzować ok 10-15 minut.

Sałatka ta wymaga dużo pracy ale jest naprawdę pyszna. Naprawdę warto ją zrobić.
Pozdrawaim :-D :-D :-D

: 30 mar 2007, 10:24
autor: kaola
aguśka, ja na pewno skorzystam z przepisków :ico_haha_01:

: 18 sie 2007, 16:29
autor: żona
aguśka, ależ bym teraz zjadła takie buraczki :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_brawa_01: