Strona 1 z 1

królik - jak go smakowicie przyrządzić???

: 15 kwie 2010, 20:12
autor: aniawlkp86
czy któraś z was robiła królika pieczonego w piekarniku?? w całości czy w kawałkach??
szukam jakiegoś fajnego i sprawdzonego przepisu właśnie na jakiegoś pieczonego królika :ico_sorki: ale może być też zrobiony w inny sposób,ale tak żeby mogła je jeść moja córcia :-D czyli bez piwa :ico_oczko:
mam 4 króliki i nie wiem co z nimi wszystkimi zrobić,a ciągle tego samego robić nie będę :ico_sorki:
proszę o jakieś przepisy :ico_sorki:

: 15 kwie 2010, 21:11
autor: JoannaS
Ja też proszę o przepisy, chętnie skorzystam :-)

: 15 kwie 2010, 21:21
autor: aniawlkp86
JoannaS a jadasz często króliki?skąd macie?

: 15 kwie 2010, 22:08
autor: JoannaS
Jadłam raz u mojej cioci i już chyba w zeszłym tygodniu myślałam o króliczku, bo chyba w książce Dukana też jest chyba jakiś przepisik. Jutro tam zerkne i napisze.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:06 ]
Znalazłam w książce Dukana taki przepis na królika:
KRÓLIK W MUSZTARDZIE
Nasmarować musztardą comber z królika, poprószyć tymiankiem w proszku i zawinąć w folię. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 1 godz., następnie wyjąć go z folii.
Dokładnie wymieszać 1 łyżkę stołową oleju parafinowego z połową chudego jogurtu, aby otrzymać jednolitą konsystencję, posolić i popieprzyć. Zalać tym sosem królika, dobrze rozprowadzając wyschniętą podczas pieczenia musztarde.
Podawać z plasterkami korniszonów, podgrzawszy wszystko przez kilka chwil w piekarniku.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:11 ]
KRÓLIK W CEBULI I POMIDORACH:
Włożyć do rondla warstwę pokrojonej cebuli podlaną kostką rosołu z kury rozpuszczoną w małej ilości wody.
Kawałki królika położyć na wierzchu. Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki, ząbek czosnku, sól, pieprz i tak dusić. Podawać posypane zieloną, posiekaną pietruszką.

: 17 kwie 2010, 12:15
autor: aniawlkp86
JoannaS bardzo fajne przepisy :ico_brawa_01: jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny :ico_noniewiem:

ja mam przepis na królika w śmietanie i jest pyszny :ico_brawa_01: zaraz wrzucę :-)

[ Dodano: 2010-04-17, 12:19 ]
KRÓLIK W ŚMIETANIE

*ćwiartka królika -na dwie osoby
*trzy średnie marchewki
*dwie pietruszki
*kawałek selera
*duża cebula
*kostka rosołowa
*pół szkl. śmietany 18% (kwaśnej)
*dwie łyżki mąki
*olej do smażenia
*ziele ang., liść laurowy,papryka ostra,natka pietruszki

Ćwiartkę królika dzielę na mniejsze kawałki,obsmażam na oleju,przekładam do garnka, wrzucam marchew i pietruszkę pokrojone w słupki,cebulę w półplasterki,seler w słupki, podlewam rosołkiem,wrzucam ziele ang. listek laurowy i duszę to na małym ogniu od czasu do czasu mieszam,jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką sypię paprykę i pokrojoną natkę z pietruszki,doprawiam solą jak nie słone lub warzywkiem duszę jeszcze przez 5 minut i gotowe!!!!!

: 17 kwie 2010, 12:45
autor: JoannaS
jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny
Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:
KRÓLIK W ŚMIETANIE
fajnie ze sie podzieliłaś, jak bede miała jakos skombinowac krolika to sprobuje ten przepis.
a skad ty masz kroliki?

: 17 kwie 2010, 17:59
autor: aniawlkp86
Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:
:-D zależy czy ktoś lubi mięsko z takimi ziołami :ico_oczko: ja nie bardzo i mi nie smakowało :ico_sorki:
fajnie ze sie podzieliłaś
:-) trzeba się dzielić :-D zresztą kurczaka też można w ten sposób zrobić :ico_oczko:
a skad ty masz kroliki?
my sami hodujemy :-D :-D teraz mam 4 sztuki w zamrażalce i czekają na jakiś pomysł :-D

: 20 paź 2010, 18:49
autor: surtsey
Dostałam królika pare razy, ale co zrobie, to potem mamy obawy jesć....
Raz zrobiłam pieczonego w piekarniku jak kurczaka, raz udusiłam z przyprawami. Moja mama tylko się potem stuka w głowe, ze nie jemy.....