Negai1
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła

Chrzest

25 kwie 2010, 18:52

Witajcie. Mam 4 letnią córeczkę Olke, którą mam zamiar w następnym miesiącu ochrzcić. I tu pojawia się moje pytanie, gdy ja już mało z tego pamiętam. Wybrałam ojca chrzestnego i matkę, wszystko ustaliłam z księdzem. Ale tu jest moje pytanie- czy wy wyprawiacie imprezę chrztu? Bo mam dwie przyjaciółki- Natalie i Patrycję, Natalia ma 6 letniego synka, którego ochrzciła gdy miał 3 lata, i nie wyprawiała mu imprezy. Patrycja zaś tak. Jak myślicie, co lepiej wybrać? Imprezę czy bez? Ja pytałam się mojej mamy, i powiedziała że ja jak byłam chrzczona to miałam potem jakiś obiad ale nic szczególnego. A wy? Jak to zrobiliście?

JoannaS
Wodzu
Wodzu

25 kwie 2010, 19:04

Ja mialam obiad ale w restauracji, bo nie dałabym rady z malym dzieckiem stac w kuchni i gotowac. Osob bylo 12 czyli moi rodzice meza i rodzenstwo ze swoimi dziecmi i mezami czy zonami. nie prosilam zadnych ciotek wujkow czy kuzynostwo.

lilo

25 kwie 2010, 19:20

Negai1, to wyłącznie decyzja rodziców - jak ktoś chce robi, ktoś nie chce nie robi.
U nas jest zwyczaj że robi się dla najbliższych obiad + deser i tyle. W końcu zjeść i tak trzeba a przyjemniej w miłym towarzystwie. No i dzień bardziej świąteczny wtedy się robi.

Awatar użytkownika
kamizela
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 maja 2010, 16:07

Osobiście uważam, że jest to dzień godny uczczenia ... nie oznacza to jednak, że trzeba organizować bal na kilkadziesiat osób :ico_noniewiem: Wszystko zależy od woli rodziców.

Ja zaprosiłam chrzestnych i dziadków na obiad i torta do domu.

wisnia3006
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 maja 2010, 16:14

ja tez tak uwazam ze trzeba uczcic jakos ten dzien. my planujemy zrobic chrzciny w lipcu ale niestety musi sie wykosztowac bo bedzie u nas 35 osob.maz ma duza rodzine -4 rodzenstwa i kazdy ma juz 2 dzieci

Awatar użytkownika
kamizela
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 maja 2010, 16:19

:ico_olaboga: wisnia3006 to rzeczywiście dużo was będzie :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
#ania#
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

07 maja 2010, 20:46

u nas było 70 osób, ale tylko dlatego, że chrzest odbył się razem z naszym ślubem.. ale gdybym miała chrzcić dziecko odobno,robiłbym nałe przyjęcie w stylu obiad tort, kawa i ewentulnie cos na póćniej do przegryzienia..

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...

21 maja 2010, 18:31

U nas było mini przyjecie w restauracji.Wynajmujemy mieszkanie i po prostu nie byłoby miejsca wszystkich tam pomieścić.Nic szczególnego nie było, zupa drugie danie, tort owoce i napoje.U nas było 16 osób:rodzeństwo z narzeczonymi, dziadkowie i chrzestni.
W tym roku robimy tak samo bo nie wiem jak dam radę zrobić jedzenie sama z 2 dzieci i znów ten sam problem, gdzie ich pomieścić.
A policzywszy wszystko to w naszym przypadku wyszło taniej zamówić niz zrobić.I mielismy jeszcze dla wszystkich wałówki bo całe pozostałe jedzenie zabraliśmy ze sobą.

frania1977
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

02 sie 2010, 08:45

Ja mialam obiad ale w restauracji, bo nie dałabym rady z m
alym dzieckiem stac w kuchni i gotowac. Osob bylo 12 czyli moi rodzice meza i rodzenstwo ze swoimi dziecmi i mezami czy zonami. nie prosilam zadnych ciotek wujkow czy kuzynostwo.
ja podobnie jak Ty zaplanowałam uroczystość a po niej obiadek w restauracji.
Mam juz upatrzoną, ale chcą 160 zł za osobę. Czy to dużo?, bo nie wiem, nigdy takich imprez nie robiła w restauracji. Nie wiem też czego się spodziewac i czego oczekiwać.
Może jakieś rady?

Awatar użytkownika
Beata_Tychy
Wodzu
Wodzu

03 sie 2010, 07:50

Negai1, raczej powinno sie uczestnikom Chrzcin zapewnic jakies poczestunek cieply czy zimny
nie ma gtego nigdzie napisanego :ico_oczko:
ale chyba tak wypada poprostu bez wiekszej i doglebnej analizy
Niekkoniecznie musza byc z Twojej miejscowosci wiec przyjezdni moga byc głodni
szkoda zeby w drodze powrotnej na MC'donaldsie sie stolowali :) :-D

Wróć do „Kącik dla rodziców”